Wykonanie
To jest genialne danie! Lubię je z dwóch powodów: po pierwsze smaku -
imbirowo-miodowej marynaty mieszającej się z kruchymi warzywami, a po drugie - świętego spokoju. Tak, to danie powinno się nazywać "Obiad Świętego Spokoju", ponieważ przygotowuje się go szybko, tanio i co najważniejsze, po wsadzeniu go do piekarnika, mamy czas dla siebie.
Składniki:- nóżki z
kurczaka ( na dwie osoby kupuję 20 nóżek lub pulek jak kto woli je nazywać)- świeży
imbir (może być też w proszku)- 4 łyżki
miodu- 1 łyżka
soku z cytryny- 1 ząbek
czosnku- 1
czerwona papryka- 1
żółta papryka- 1
czerwona cebula- 1
przyprawa do kurczaka złocista Kamis- kilka
pomidorów pokrojonych w ćwiartki- 2 łyżki
oliwy z oliwekPrzygotowanie:
Imbir ścieram na tarce z małymi oczkami, dolewam
miód i
sok z cytryny. Nóżki nacieram
przyprawą do kurczaka i zmiażdżonym
czosnkiem, zalewam marynatą. Jeżeli macie czas przygotujcie je na tyle wcześniej żeby marynowały się od godziny do 1 doby. Warzywa kroję w kostkę i wsadzam do nasmarowanego
oliwą naczynia żaroodpornego. Na warzywa wsadzam nóżki i polewam marynatą. Piekę przez około 30- 40 minut w piekarniku nastawionym na termoobieg w 180 stopniach.