ßßß Cookit - przepis na Sałatka z ziarenkami i tofu

Sałatka z ziarenkami i tofu

nazwa

Wykonanie

Ptaszkiem nie jestem, nie „jem jak ptaszek”, ale ziarenka bardzo lubię… chociaż jak się tak dłużej zastanawiam, to w pewien sposób też zaliczam się do ptasiej rodziny – jestem „kurą domową”
A tak na poważnie polecam produkty Ziarenkowo (www.ziarenkowo.com). Tym razem testowałam nowe ziarenka: Piekło-Niebo – pikantną mieszankę na bazie słonecznika, sezamu, siemienia lnianego, chili, pietruszki i czosnku.
rukola – 1 garść,
mizuna (u mnie zielona i bordowa)- 1 garść,
zajęczy szczawik (oxalis acetosella) – kilka gałązek,
tofu naturalne – 200 g,
pomidor – 2 szt,
kukurydza gotowana – 1/2 kolby,
ziarenka Piekło- Niebo – dwie garści,
sól do smaku
oliwa – 1 łyżeczka.
Składniki do marynaty tofu:
olej sezamowy – 1 łyżka,
sos rybny – 1 łyżka,
syrop z buraka cukrowego ( może być cukier brązowy) – 1 łyżeczka,
imbir mielony – 1 szczypta,
kolendra natka – kilka gałązek,
czosnek – 1 ząbek,
sól – mała szczypta.
Przygotowanie sałatki należy zacząć od zamarynowania tofu.
Odsączyć tofu z zalewy i pokroić w plastry. Polać olejem sezamowym, syropem z buraka oraz sosem rybnym. Dodać posiekaną natkę kolendry, pokrojony w plasterki czosnek i posypać imbirem. Posolić i delikatnie wymieszać, tak aby nie połamać tofu. Wstawić do lodówki na 12 godzin.
Rukolę, mizunę i szczawik umyć. Pół pomidora pokroić w piórka a drugą połowę wypestkować i pokroić w drobną kosteczkę. Z ugotowanej wcześniej kukurydzy odciąć ziarna (może to być też kukurydza w puszce). Rukolę i mizunę porwać na małe kawałki a potem ułożyć na talerzu, posypać kukurydzą i kosteczką z pomidora. Skropić delikatnie oliwą. Tofu grillować lub usmażyć na patelni grillowej. Gotowe tofu ułożyć na zielonościach i posypać ziarenkami Piekło-Niebo. Całość udekorować listkami szczawiku i piórkami pomidorka.
Źródło:http://galantyna.pl/2014/08/salatka-z-ziarenkami