ßßß Cookit - przepis na Śledzie w koperku – śledzie po ukraińsku

Śledzie w koperku – śledzie po ukraińsku

nazwa

Wykonanie

Takie śledzie jadłam po raz pierwszy u koleżanki, która ma rodzinę pod Kijowem i przepis wzięła od kuzynki z Ukrainy.
Parę lat temu, w ramach odmiany zrobiłam śledzie w koperku na Boże Narodzenie i od tej pory weszły do naszego menu – za każdym razem, kiedy pytam syna i MWP jakie śledzie zrobić, to słyszę że z koprem i czosnkiem. Osobiście wolę w majonezie albo nasze tradycyjne w śmietanie – moje dziewczynki również.
Tak więc śledzie podzieliły rodzinę na dwie frakcje… zwolenników kopru i zwolenników pietruszki – dodatkowo podział pogłębiła różnica płci. Oni podobno są dyskryminowani, bo my dziewczyny, jako osoby mające dostęp do kuchni i przygotowujące jedzenie, bierzemy pod uwagę tylko swoje preferencje. Zawsze mogą się zamienić – oni do kuchni a my do komputerka
Skoro jednak mamy święta, to żeby mogło dojść do pojednania przy stole, idziemy na kompromis… robimy śledzie po ukraińsku z koprem i czosnkiem oraz również te tradycyjne w śmietanie z jabłkiem, ogórkiem, papryką, groszkiem i pietruszką… dodam tylko, że tych z pietruszką jest zawsze więcej… „sąd sądem, a sprawiedliwość zawsze musi być po naszej stronie”
Składniki:
śledzie matiasy – 4 sztuki,
koper – 2 pęczki,
czosnek- 2 ząbki,
śmietana kwaśna – 150 ml,
pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Śledzie wymoczyć (najlepiej przez kilka godzin i wymieniać wodę). Koperek posiekać a obrany czosnek przecisnąć przez praskę. Wymoczone śledzie pokroić na małe kawałki i wymieszać ze śmietaną, koprem oraz czosnkiem. Doprawić pieprzem – ja nie solę bo zwykle i tak są słone. Odłożyć do lodówki na godzinę a potem degustować do woli
Źródło:http://galantyna.pl/2013/12/sledzie-w-koperku-sledzie-po-ukrainsku