ßßß
Składniki na 6 porcji:- 250 ml śmietany 10 %-250 jogurtu naturalnego- 250 mleka lub kefiru- 4 duże zielone ogórki- pęczek szczypiorku- pęczek kopru- sól, pieprz jako przyprawy (czasem daje też szczyptę czosnku granulowanego).Wykonanie:Tak jak pisałam, lubię dość rzadką mizerię, dlatego śmietanę i jogurt rozcieńczam mlekiem lub kefirem w proporcji 1:3. Lubię dawać śmietanę do mizerii, chociaż lepszym rozwiązaniem jest całkowite zrezygnowanie z niej, i postawienia na jogurt naturalny... Ale smak wtedy już mi nie przypomina tej maminej mizerii sprzed lat.Tak więc, ogórki myjemy, obieramy, i kroimy na bardzo cienkie plasterki. Układamy w naczyniu, solimy, odstawiamy by ogórki przeszły solą. Następnie mieszamy wszystkie produkty mleczne ze sobą, dokładamy ogórki, i doprawiamy do smaku pieprzem i jeszcze w razie potrzeby solą. Koperek i szczypiorek kroimy drobno, i dokładamy do całości. Wstawiamy do lodówki, by nasza mizeria była cały czas schłodzona :)Smacznego!