Wykonanie

Składniki na 6 porcji:- 250 ml
śmietany 10 %-250
jogurtu naturalnego- 250
mleka lub
kefiru- 4 duże zielone
ogórki- pęczek
szczypiorku- pęczek
kopru-
sól,
pieprz jako
przyprawy (czasem
daje też szczyptę
czosnku granulowanego).Wykonanie:Tak jak
pisałam, lubię dość rzadką mizerię, dlatego
śmietanę i
jogurt rozcieńczam
mlekiem lub
kefirem w proporcji 1:3. Lubię dawać
śmietanę do mizerii, chociaż lepszym rozwiązaniem jest całkowite zrezygnowanie z niej, i postawienia na
jogurt naturalny... Ale smak wtedy już mi nie przypomina tej maminej mizerii sprzed lat.Tak więc,
ogórki myjemy, obieramy, i kroimy na bardzo cienkie plasterki. Układamy w naczyniu, solimy, odstawiamy by
ogórki przeszły
solą. Następnie mieszamy wszystkie
produkty mleczne ze sobą, dokładamy
ogórki, i doprawiamy do smaku
pieprzem i jeszcze w razie potrzeby
solą.
Koperek i
szczypiorek kroimy drobno, i dokładamy do całości. Wstawiamy do lodówki, by nasza mizeria była cały czas schłodzona :)Smacznego!