Wykonanie
Zupa szczawiowa to smak mojego dzieciństwa. Moja babcia robiła mi ją, gdy tylko pojawił się na targu. I w jej wykonaniu do dziś jest najlepsza. Ale
szczaw to nie tylko zupa. Wiem, że zabrzmi to dziwnie, ale świetnie sprawdzi się w koktajlu czy
sałatce np. śledziowej. Trzeba tylko wyjść z ram kultowej szczawiowej. Jeśli lubicie kulinarne eksperymenty, próbujcie!
Składniki:400 g
śledzi3/4 pęczka szczawiu2 ugotowane
jajkaszklanka
jogurtu lub
śmiatanysólpieprzmasłoWykonywanie:
Śledzie i
jajka pokrój w kawałki.
Szczaw umyj, pozbaw łodyg i drobno posiekaj. Podsmaż na
maśle kilka minut aż straci objętość. Gdy wystygnie wymieszaj z
jogurtem lub
śmietaną, dopraw
solą i
pieprzem. Połącz
jajka,
śledzie i sos szczawiowy. Wymieszaj i odstaw na kilka godzin, żeby smaki się przegryzły.Smacznego!