Wykonanie

Bardzo lubię dania jednogarnkowe, zwłaszcza te wysokokaloryczne, gwarantujące mi mało pracy i święty spokójMoje domowe głodomory są bowiem bardzo „żerne” i jeśli nie dostaną odpowiedniej ilościowo oraz jakościowo
dawki pożywienia stale łażą po kuchni, trzaskają drzwiami od lodówki i nie
mogę spokojnie poczytać książki.
Ziemniaki po cabańsku to chyba moje ulubione danie jednogarnkowe – oprócz zalet oczywistych: smaczne, proste, energetyczne, mają też inną wielką zaletę – są „swojskie” nasze regionalne, tzn. chrzanowskie, krzeszowickie… powszechnie znane pod nazwą „pieczone”. W dodatku nigdy się nie znudzą, bo w każdym domu gospodyni robi je trochę inaczej. Jedni rezygnują z
buraczka, inni z
marchewki, różne są proporcje
ziemniaków w stosunku do ilości warzyw i
mięsa. Jedni kroją warzywa bardzo drobno – ja można powiedzieć średnio, ale
jadłam już pieczone w takiej wersji, gdzie
ziemniaki były krojone tylko na ćwiartki.Za Wikipedią:
Ziemniaki po cabańsku – potrawa, na ziemi chrzanowskiej jest nazywana pieczonym lub
ziemniakami po cabańsku – od Cabanów czyli ludności, która przybyła do Chrzanowa w XIII wieku, w czasach najazdów tatarskich. Cabani/Czabanpwie, byli pasterzami, którzy pilnowali trzody potrzebnej do wyżywienia ordy tatarskiej. Gdy zmarł chan tatarski i wojska wycofały się z Polski część pasterzy pozostała na ziemiach podbijanych. Z czasem zostali właścicielami stad bydła. Część z nich osiedliła się w
Chrzanowie i przyjęła polskie nazwiska .Przez całą wiosnę i lato
ziemniaki pieczemy na
polu na ognisku… jak ci dawni pasterze ale zimą, kiedy strach nawet psa wyrzucić za drzwi wielki żeliwny garnek stawiam na kuchence gazowej i znowu możemy się cieszyć ich smakiem.Do takich
ziemniaków najlepsze jest
zsiadłe mleko… niech się schowają obce casseroles, zupy gulaszowe i inne zagraniczne dania… nie ma niczego lepszego niż nasze pieczone.Składniki :
ziemniaki – 2,5 kg,
marchew – 3 szt,
cebula – 4 szt,
burak czerwony – 1/2 szt,
boczek wędzony – 30 dkg,
kiełbasa wędzona – 40 dkg,
sól,
pieprz do smaku,kwaśne
mleko – 1 l.

Przygotowanie:Oskrobać wszystkie warzywa.
Cebulę pokroić w piórka a
ziemniaki i
marchewkę w talarki.
Buraczka pokroić w cieniutkie, małe kawałki. Obrać
kiełbasę ze skóry. Odciąć skórę z
boczku. Na spodzie żeliwnego garnka ułożyć skórę z
boczku i przykryć ją warstwą
ziemniaków. Warzywa układać warstwowo – na ziemniakach rozłożyć
cebulę,
marchew i
buraczka a następnie drugą warstwę
ziemniaków. Pokroić w kostkę
boczek oraz
kiełbasę i rozłożyć na ziemniakach… układanie kontynuować dopóki nie zapełni się garnek. Każdą warstwę doprawiać
solą oraz
pieprzem do smaku. Na zakończenie wlać do garnka pół szklanki
wody i nałożyć pokrywę. Postawić na kuchence i piec na małym gazie około jednej godziny. Podawać z kwaśnym
mlekiem. Smacznego.