Wykonanie
Marchew krychana (krychano) to potrawa kuchni województwa kujawsko-pomorskiego. Została wpisana na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi . Nazwa dania wywodzi się od czasownika w gwarze kujawskiej "krychać", czyli tłuc. Potrawa przygotowywana była w dwóch wersjach: postnej i
mięsnej. Postna robiona była na piątkowy obiad, zaś wersja
mięsna gościła od święta po świniobiciu. Obecnie
marchew z
mięsem często gości na stołach mieszkańców Kujaw, zaś wersja postna praktycznie już nie funkcjonuje, co oczywiście nie przeszkadza, by właśnie ja wybrać w opcji wegetariańskiej. Naprawdę bardzo smaczna potrawa - jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie z surówką.
1/2 kg
ziemniaków1/2 kg
marchwiok. 250 g
wędzonego boczkusól i
pieprz do smaku
Marchew i
ziemniaki umyć i obrać. Pokroić na małe kawałki. Gotować razem w osolonej wodzie do miękkości.
Wodę odcedzić, warzywa przecisnąć przez praskę. Dodać drobno pokrojony, zrumieniony na patelni
boczek. Doprawić do smaku
solą i
pieprzem, wymieszać.* w książce pt. „Kuchnia z rodowodem. Potrawy i produkty tradycyjne województwa kujawsko-pomorskiego” Grażyny Szelągowskiej z linka jest 1 kg
marchwi na 60 dag
ziemniaków. Ja zastosowałam proporcje pół na pół.Na zdjęciu podana z Hreczanykami, kotletami mielonymi z
kaszą gryczaną.