ßßß Cookit - przepis na Marchew krychana, czyli tłuczona z ziemniakami

Marchew krychana, czyli tłuczona z ziemniakami

nazwa

Wykonanie

Marchew krychana (krychano) to potrawa kuchni województwa kujawsko-pomorskiego. Została wpisana na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi . Nazwa dania wywodzi się od czasownika w gwarze kujawskiej "krychać", czyli tłuc. Potrawa przygotowywana była w dwóch wersjach: postnej i mięsnej. Postna robiona była na piątkowy obiad, zaś wersja mięsna gościła od święta po świniobiciu. Obecnie marchew z mięsem często gości na stołach mieszkańców Kujaw, zaś wersja postna praktycznie już nie funkcjonuje, co oczywiście nie przeszkadza, by właśnie ja wybrać w opcji wegetariańskiej. Naprawdę bardzo smaczna potrawa - jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie z surówką.
1/2 kg ziemniaków
1/2 kg marchwi
ok. 250 g wędzonego boczku
sól i pieprz do smaku
Marchew i ziemniaki umyć i obrać. Pokroić na małe kawałki. Gotować razem w osolonej wodzie do miękkości. Wodę odcedzić, warzywa przecisnąć przez praskę. Dodać drobno pokrojony, zrumieniony na patelni boczek. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać.
* w książce pt. „Kuchnia z rodowodem. Potrawy i produkty tradycyjne województwa kujawsko-pomorskiego” Grażyny Szelągowskiej z linka jest 1 kg marchwi na 60 dag ziemniaków. Ja zastosowałam proporcje pół na pół.
Na zdjęciu podana z Hreczanykami, kotletami mielonymi z kaszą gryczaną.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2013/11/Marchew-krychana-czyli-tluczona-z-ziemniakami.html