ßßß
Składniki (ilość można dowolnie modyfikować):200 g nieugotowanej brukselki250 g wędzonego boczkusólpieprzziemniaki (ilość według uznania)olej/oliwa do smażenia ziemniakówWykonanie:Brukselkę opłukaj pod wodą i jeśli trzeba oczyść usuwając zewnętrzne liście i odcinając głąb:) Pokrój ją w plasterki. Ja zrobiłam to nożem ale można poszatkować ją w robocie. Boczek pokrój w paski i podsmaż na odrobinie oliwy. Gdy troszkę się podpiecze wrzuć brukselkę. Smaż aż zmniejszy objętość. W razie potrzeby podlej wodą. Brukselka jest gotowa gdy zmięknie. Przypraw do smaku.Ziemniaki umyj (nie obieraj ich) i pokrój w ćwiartki. Gotuj w osolonej wodzie dopóki lekko nie zmiękną ale nadal jeszcze będą twarde. Ja ugotowałam swoje na parze i upiekłam je używając frytkownicy. Ale można je upiec w głębszym garnku (olej musi zakrywać ziemniaki) lub upiec je po prostu w piekarniku. Swoje piekłam ok 8 min. Ale trzeba je sprawdzać i czuwać żeby się nie przypaliły:)Brukselkę podawaj z ziemniakami natychmiast po przygotowaniu.Smacznego!