Wykonanie
Jak już wspomniałam, w poprzenim
poście, ostatni kilka dni wakacji spędziłam na działce w Polsce. I chcę tylko przypomnieć, że było wspaniale, cały dzień na powietrzu, spacery po lesie, zbieranie
grzybów,
piwko przy ognisku i oczywiście grillowanie.Najciekawszymi potrawami z grila, poza
kiełbaską, były
suszone śliwki zawinięte w
boczek - pychotka,
oscypki zawinięte w
boczek - wspaniałe, choć nieco słone, a chyba z tego wszystkiego najsmaczniejszy był
ser camember z
żurawiną - rewelacja, a na deser
banany zawinięte w
boczek. Poprobowałam wszystkiego i wszystko było rewelacyjne i banalnie proste do przyrządzenia.Jednak nieco więcej uwagi chciałabym poświęcić potrawie z kociołka przygotowanej na ognisku. Jest to bardzo proste i niezmiernie smaczne danie do przygotowania podczas pobytu na świeżym powietrzu Choć zimą może zaryzykuje przygotowanie go w piekarniku w naczyniu żaroodpornym. Wymaga ono jednak nieco przygotowań i uwagi podczas pieczenia. Do prawdziwego kociołkowania, niezbędny jest oczywiście kociołek i ognisko oraz to co chcemy w kociołku przyrządzić.Przepis który podaje jest podstawowy i można go dowolnie modyfikować wg własnych upodobań.Nie podaję również ilości poszczególnych składników, gdyż te ponownie zależą od tego co kto lubi i w jakich proporcjach jeść oraz od wielkości kociołka.
boczekziemniakicebulakiełbasamarchewburakisól,
pieprzkilka wierzchnich liści
kapustyWszystkie składniki należy pokroić w niezbyt cienkie plasterki (około 0,5cm)
boczek nieco cieniej.Na dnie kociołka najlepiej położyć skórę od
boczku. Ścianki kociołka stopniowo wykładamy plastrami
boczku, w kociołku układamy warstwy poszczególnych warzyw oraz
kiełbasę, delikatnie posypywać
solą i
pieprzem, najlepiej warstwę
ziemniaków. Warzywa układamy aż kociołek będzie pełny lub nawet lekko czubaty, przykrywamy liścimi
kapusty, tak aby wystawały poza krawędź kociołka, przykrywamy i dokręcamy pokrywkę. W miarę jak zawartość zmniejszy swoją objętość, pokrywę należy dokręcić, aby kociołek był szczelny.Podczas pieczenia kociołka bardzo istotne jest przygotowanie ogniska. Kociołek nie powinien stać bezpośrednio w ogniu, płonące polana należy ułożyć dookoła garnka w formie słoneczka (patrz zdjęcia).



Danie wyśmienicie smakuje z ściadłym
mlekiem.Smacznego!