Wykonanie
Ziemniaki przygotowane w ten sposób równie dobrze można zrobić w zwykłym garnku na gazie, jednak najlepiej smakują przygotowane w kociołku na ogniu.W przepisie podaję przybliżoną ilość składników na kociołek o pojemności 3,5l.Składniki:2 duże liście
kapusty2 - 2,5 kg
ziemniaków2
marchewki2 średnie
buraki4 - 5
cebul250 - 300 g
boczku500 g
kiełbasy1
liść laurowysólpieprzok. ½ opakowania
smalcuWykonanie:
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w grube plastry.
Cebulę pokroić w
pióra.
Marchew i
buraka obrać i pokroić w cienkie plastry.
Kiełbasą pokroić w plastry.
Boczek pokroić w słupki.Dno kociołka wyłożyć liśćmi
kapusty następnie włożyć kilka plastrów
smalcu.Następnie układać warstwami
ziemniaki,
marchew,
buraki,
cebulę. Doprawić
solą i
pieprzem, włożyć
liść laurowy i kilka plastrów
smalcu. Następnie włożyć warstwę
boczku i
kiełbasy.Ułożyć po jeszcze jednej warstwie
ziemniaków,
marchwi,
buraków i
cebuli. Doprawić
solą i
pieprzem, włożyć kilka plastrów
smalcu. Następnie włożyć warstwę
boczku i
kiełbasy.Na wierzch wyłożyć warstwę
ziemniaków, posolić je i przykryć liśćmi
kapusty. Dokładnie przykryć pokrywką kociołka i docisnąć.Gotować na ognisku przez 1 , 5 - 2 godzin, do momentu aż wszystkie warzywa będą miękkie. Zawartość kociołka wymieszać i podawać puki gorące.