ßßß Cookit - przepis na Ziemniaki z kociołka (pieczone ziemniaki, duszonki)

Ziemniaki z kociołka (pieczone ziemniaki, duszonki)

nazwa

Wykonanie

Ziemniaki przygotowane w ten sposób równie dobrze można zrobić w zwykłym garnku na gazie, jednak najlepiej smakują przygotowane w kociołku na ogniu.
W przepisie podaję przybliżoną ilość składników na kociołek o pojemności 3,5l.
Składniki:
2 duże liście kapusty
2 - 2,5 kg ziemniaków
2 marchewki
2 średnie buraki
4 - 5 cebul
250 - 300 g boczku
500 g kiełbasy
1 liść laurowy
sól
pieprz
ok. ½ opakowania smalcu
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w grube plastry. Cebulę pokroić w pióra. Marchew i buraka obrać i pokroić w cienkie plastry. Kiełbasą pokroić w plastry. Boczek pokroić w słupki.
Dno kociołka wyłożyć liśćmi kapusty następnie włożyć kilka plastrów smalcu.
Następnie układać warstwami ziemniaki, marchew, buraki, cebulę. Doprawić solą i pieprzem, włożyć liść laurowy i kilka plastrów smalcu. Następnie włożyć warstwę boczku i kiełbasy.
Ułożyć po jeszcze jednej warstwie ziemniaków, marchwi, buraków i cebuli. Doprawić solą i pieprzem, włożyć kilka plastrów smalcu. Następnie włożyć warstwę boczku i kiełbasy.
Na wierzch wyłożyć warstwę ziemniaków, posolić je i przykryć liśćmi kapusty. Dokładnie przykryć pokrywką kociołka i docisnąć.
Gotować na ognisku przez 1 , 5 - 2 godzin, do momentu aż wszystkie warzywa będą miękkie. Zawartość kociołka wymieszać i podawać puki gorące.
Źródło:http://mama-gotuje.blogspot.com/2015/07/ziemniaki-z-kocioka-pieczone-ziemniaki.html