ßßß Cookit - przepis na Placek z całymi jabłkami

Placek z całymi jabłkami

nazwa

Wykonanie

Piąty raz z rzędu robię to samo ciasto z jabłkami i piąty raz nie mogę zrobić ciekawego zdjęcia… bo ciasto znika. Ma jakąś dziwną magiczną moc… jak wołam dzieci do pomocy wszyscy znikają… jak tylko wyjmę ciasto z piekarnika a zapach rozejdzie się pod domu… nagle wszyscy się pojawiają, znika za to ciasto…nawet nie zdąży ostygnąć.
Polecam – ciasto jest proste, bardzo smaczne i ciekawie się prezentuje. W dodatku można delikatnie modyfikować jego smak.
Kiedy pierwszy raz piekłam ten placek jabłka nadziewałam rodzynkami moczonymi w rumie i gorzką czekoladą, za drugim razem w jabłkach znalazły się rodzynki i masa karmelowa, za trzecim razem krówki (bo brakło rodzynek i masy karmelowej), za czwartym wiórki kokosowe i ponownie czekolada… a za piątym same suszone owoce… chyba najlepsza wersja była z rodzynkami i czekoladą oraz z rodzynkami i masą karmelową.
Składniki :
jaja – 3 szt,
mąka – 200 g,
cukier – 150 g,
olej – 130 ml,
sól – mała szczypta,
proszek do pieczenia – 1 łyżeczka,
jabłka – 10 szt,
rodzynki – 150 g,
rum – 30 ml,
czekolada 70g/opcjonalnie masa karmelowa,
cynamon – 1 czubata łyżeczka,
tłuszcz i bułka tarta do wsysmarownia blaszki.
Przygotowanie:
Jabłka obrać ze skórki i wydrążyć. Ja korzystałam z łyżeczki do robienia kulek. Rodzynki namoczyć w rumie. Czekoladę połamać na kawałki.
Jaja ubić z cukrem na puszystą masę (jak na biszkopt). Mąkę wymieszać z proszkiem, solą i połową łyżeczki cynamonu. Do ubitych jaja wsypać mąkę, wlać olej i wymieszać dokładnie masę korzystając z miksera – mieszać krótko tylko do połączenia składników.
Blaszkę – tortownicę ok. 22 cm lub podobnej wielkości blaszkę kwadratową natłuścić i wysypać bułka tartą. Wylać ciasto na spód blaszki. Na cieście układać jabłka.
Rodzynki odsączyć i wymieszać z resztą cynamonu. Każde jabłko wypełniać do połowy rodzynkami i na rodzynakch układać kawałek czekolady. Ponieważ mnie zostało jedno nadplanowe jabłko, to starłam go i na czekoladzie układałam odrobinę jabłkowych wiórek – nie jest to jednak konieczne. Piec w temperturze ok. 180 stopni przez mniej więcej godzinę.
Źródło:http://galantyna.pl/2013/09/placek-z-calymi-jablkami