Wykonanie
Rolady kojarzą mi się z babcią Stasią, zawsze były smaczne jedna z
jabłkami druga z przepysznym kremem. Ja pierwszy raz wczoraj zrobiłam roladę z
jabłkiem. Na kremową przepis od babci wezmę jak
będę w odwiedzinach. Trochę się obawiałam czy ciasto będzie dobre, czy nie popęka. Ciasto wyrosło, nie popękało. Rolada wyszła bardzo smaczna w sam raz na niedzielny podwieczorek do
kawy.SKŁADNIKI:4
jaja (ja skorzystałam z 6 małych)1/2 szklanki
cukru3/4 szklanki
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczeniaokoło 6
jabłekcynamonszczypta
soli3 łyżki
bułki tartejBiałka ubiłam z
solą na sztywną pianę. Dodałam
cukier i miksowałam dalej. Na koniec dodałam
mąkę z
proszkiem do pieczenia i wymieszałam.
Jabłka starłam na dużych okach tarki, posłodziłam i przyprawiłam
cynamonem. Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia ułożyłam na nim
jabłka, posypałam
bułką tartą i na wierzch wylałam ciasto. Piekłam 40 minut w temperaturze 180 st. C. Wyjęłam ciepłe ciasto na ściereczkę, zdjęłam papier do pieczenia i na ciepło zawinęłam.