ßßß
Czego potrzebujesz:(proporcje na jedną okrągłą blaszkę do tarty)2 jajka całeok. 2 szklanki mąki tortowejniepełna szklanka cukrucukier waniliowy (lub wanilinowy jak kto woli :) )1,5 łyżeczki proszku do pieczeniapół szklanki oleju6 dużych jabłek (dowolnego gatunku)2 łyżki bułki tartejcynamon (około 3 łyżeczek, wtedy jest intensywny aromat)cukier do smaku, ilość zależy od tego jak słodkie są jabłkaDo dzieła:1. Łączymy „mokre” składniki: jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy olej.2. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy masę z jajkami. Zagniatamy ciasto ręką, jeśli jest lepkie i klei się do rąk dosypujemy mąki, aż do momentu, gdy ciasto będzie miało postać łatwo kruszącej się kuli :)3. Wkładamy kulę do zamrażarki, a w tym czasie zajmujemy się jabłkami.4. Obieramy jabłka i trzemy na tarce na dużych oczkach.5. Dodajemy bułkę tartą, cynamon i cukier. Dokładnie mieszamy.6. Smarujemy blaszkę margaryną i posypujemy bułką tartą, aby ciasto nie przywarło podczas pieczenia.7. Wyjmujemy ciasto z zamrażarki i 2/3 ciasta wylepiamy spód. Nakłuwamy spód ciasta w kilku miejscach widelcem i kładziemy warstwę jabłek.8. Pozostałą część ciasta rozwałkowujemy, kroimy nożem na dość cienkie paseczki i układamy na wierzchu efektowną kratkę, voila! :)9. Ostatni krok to włożenie szarlotki do piekarnika na 180 stopni (nie trzeba go wcześniej nagrzewać) i czekanie niecierpliwie około 40 minut do momentu, kiedy krateczka na wierzchu szarlotki będzie miała złoty kolor.Ciasto jabłkowe świetnie smakuje też z lodami waniliowymi . I to już koniec przepisu, który jest chyba dość prosty oraz lekki (nie ma margaryny czy śmietany). Uwierzcie mi, że ciasto, które stworzycie jest warte wszelkich prób i będziecie później o nim śnić po nocach :).Smacznego :)Znacie inne wariacje na temat szarlotki ? Podzielcie się :).