ßßß
500 g szynki2 marchewki1 pietruszka1 łyżeczka tymianku1 łyżeczka oregano1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego1 łyżeczka lubczykuszczypta chili w płatkachsólpieprz czarnypieprz ziołowyoliwa1/4 szkl wina czerwonego1 łyżka smalcu1 łyżeczka mąkiMięso umyć i osuszyć. Zioła wymieszać. Mięso najpierw natrzeć oliwą a potem otoczyć w ziołach i soli.Odstawić na ok 10 - 15 godzin w lodówce.W głębokim rondlu przysmażyć mięso ze wszystkich stron, podlać winem i 1 szklanką wody, dodać marchewkę i pietruszkę. Dusić pod przykryciem ok półtorej godziny, obracając od czasu do czasu i podlewając niewielkimi ilościami wody. Na koniec mięso wyjąć a sos z jarzynami zmiksować przy pomocy blendera, można zagęścić odrobiną mąki (nie jest to konieczne).Podawać plastry mięsa polane sosem z ziemniakami i buraczkami .