ßßß

podwójna pierś z kurczaka3 duże ziemniaki1 marchewka1 mały brokuł300 g śmietany kremówki1 jajkosólpieprzpieprz staropolskioreganobazylianatka pietruszkitłuszcz do smażenia50 g sera typu parmezanZiemniaki i marchewkę obrać, pokroić w plastry i ugotować, ok 10 min.Odcedzić . Przełożyć do naczynia żaroodpornego.Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu, przysmażyć mięso z dodatkiem przypraw. Wyłożyć przysmażone mięso do naczynia z ziemniakami.W garnku zagotować wodę, brokuł podzielić na mniejsze kawałki i obgotować, ok 5-7 min.Ugotowany brokuł ułożyć na mięsie.Śmietanę wymieszać z jajkiem, dodać przyprawy do smaku , zetrzeć 3/4 sera do śmietany..Wymieszać, zalać warzywa z mięsem w naczyniu. Resztę sera zetrzeć i posypać zapiekankę po wierzchu.Zapiekać ok 35-40 min w temp 170 st.
