Wykonanie
podwójna
pierś z kurczaka3 duże
ziemniaki1
marchewka1 mały
brokuł300 g
śmietany kremówki1
jajkosólpieprzpieprz staropolski
oreganobazylianatka pietruszkitłuszcz do smażenia50 g
sera typu
parmezanZiemniaki i
marchewkę obrać, pokroić w plastry i ugotować, ok 10 min.Odcedzić . Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu, przysmażyć
mięso z dodatkiem przypraw. Wyłożyć przysmażone
mięso do naczynia z
ziemniakami.W garnku zagotować
wodę,
brokuł podzielić na mniejsze kawałki i obgotować, ok 5-7 min.Ugotowany
brokuł ułożyć na
mięsie.
Śmietanę wymieszać z
jajkiem, dodać
przyprawy do smaku , zetrzeć 3/4
sera do
śmietany..Wymieszać, zalać warzywa z
mięsem w naczyniu. Resztę
sera zetrzeć i posypać zapiekankę po wierzchu.Zapiekać ok 35-40 min w temp 170 st.