Wykonanie
Zastanawiałam się dzisiaj co zrobić na obiad. Miałam w lodówce kilka składników i brak konkretnego pomysłu. Wszyscy bardzo lubimy zapiekanki, więc postanowiłam coś takiego przygotować. Chciałam, żeby danie było szybkie, zawierało warzywa oraz jak najmniej tłuszczu. Koniecznie musiało się znaleźć tam
mięso, żeby było bardziej sycące. Analizując te wszystkie elementy wpadłam na pomysł zrobienia zapiekanki warzywnej z kawałkami
kurczaka.
Składniki:-pojedyncza
pierś z kurczaka;– po pół
brokuła i
kalafiora (mogą być mrożone);-0,5 kg
ziemniaków;-2-3
marchewki;-5 dag
sera żółtego;– 1 duża
cebula;– pół szklanki rosołu lub przecedzonej zupy jarzynowej;–
sól,
pieprz,
oregano,Wykonanie:1.
Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w plastry, włóż do garnka, zalej wrzątkiem dodając łyżeczkę
soli. Gotuj do miękkości i odcedź.2.
Kalafior i
brokuł umyj, podziel na różyczki, blanszuj we wrzątku około 10 minut, odcedź.3.
Marchewkę obierz i pokrój w plasterki, wrzuć na osolony wrzątek i gotuj 5 minut.4.
Cebulę pokrój w drobną kostkę,
pierś z kurczaka pokrój w kostkę i przypraw z
solą i
pieprzem. Podsmaż
kurczaka z
cebulą z małą ilością
oleju.5. Do naczynia żaroodpornego włóż
ziemniaki,
brokuły,
kalafior,
marchew,
cebulę i
kurczaka, wymieszaj z
oregano. Polej wszystko rosołem i posyp startym (lub pokrojonym w paski)
żółtym serem.Zapiekaj 30 min w temperaturze 180 stopni!SmacznegoZapiekanka przed wstawieniem do piekarnika:
Już na talerzu:)