Wykonanie
Możliwe, że godzina 12 w nocy nie jest najlepsza
porą na dodanie przepisu, ale wcześniej nie miałam możliwości. Tak jak obiecałam podaje przepis na pulpeciki drobiowe i wykorzystanie pesto z ostatniego wpisu. Właśnie w takiej wersji lubię je chyba najbardziej- z
makaronem, ale na kanapkach sprawdza się również znakomicie jeszcze tylko muszę wypróbować je po zmieszaniu z
ziemniakami. Mam nadzieję, że takie danie poprawi Wam humor, ponieważ pogoda nie jest zbyt sprzyjająca.Składniki:/przepis dla 5 głodnych osób/1,5kg
piersi z kurczaka10 gniazd
makaronu tagliatelle
sól,
pieprz,
oreganokostka rosołu wołowego1
jajkopesto
bazyliowenatka pietruszkiPrzygotowanie:
Mięso myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki. Mielimy na drobnych oczkach. Do
mięsa dodajemy
jajko, doprawiamy
solą,
pieprzem i
oregano- całość wyrabiamy aż składniki idealnie się połączą.Gotujemy
wodę na
makaron z odrobiną
oliwy i oddzielną na klopsik z
kostką rosołową.Z masy
mięsnej lepimy małe kuleczki(najlepiej
mieć delikatnie zmoczone dłonie) i wkładamy za pomocą drewnianej łyżki do gotującej się
wody. Czynność powtarzamy. Klopsiki są gotowe po 5 minutach od wypłynięcia na powierzchnię. W czasie gotowania się klopsików przygotowujemy
makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.Gotowy
makaron odcedzamy i wykładamy do miski, dodajemy pesto (według uznania) i porządnie mieszamy. Wykładamy na talerze. Na wierzch kładziemy klopsiki i posypujemy posiekaną
natką pietruszki.Smacznego :)