Wykonanie
Na półkach sklepowych jest mnóstwo gotowych
sosów do spaghetti, ale zawierają one dużo
soli,
cukru, barwników itp. Przyrządzenie tego sosu własnoręcznie nie jest trudne, a na pewno pozwoli nam uniknąć niekorzystnych substancji znajdujących się w "gotowcach".Spaghetti to potrawa należąca do kuchni włoskiej.Moje wersja nie jest odzwierciedleniem tradycyjnego przepisu bolognese, który powinien zawierać
mięso wieprzowe lub wołowe.Ja postanowiłam wykorzystac chude
mięso jakim jest
pierś z kurczaka oraz
makaron pełnoziarnisty zawierający zdecydowanie więcej składników mineralnych niż ten jasny.Składniki:
Pierś z kurczaka-300g
Pomidory w puszce- 1 puszka
Makaron pełnoziarnisty- 140g
Pietruszka nać- 1 łyżeczka
OreganoBazyliaPapryka słodkaPieprzSólPrzepis:
Kurczaka pokroić w drobną kostkę lub zmielić,a następnie usmażyć na patelni teflonowej, dodać
pomidory w puszcze i przyprawić.
Makaron ugotować i wymieszać z sosem.Ilość porcji- 2Jedna porcja dostarcza:B-45 g T-2 , 5 g W- 62g E- 462 kcal WW- 6