ßßß
5-6 dużych ziemniakówbrokułpomidorki koktajlowe250g filetów z łososia bez skóry300 ml śmietany 30%jajkooregano i bazyliaprzyprawa do ziemniakówpieprz i sóltarty ser żółty
Ziemniaki obrałam, opłukałam i pokroiłam w dośc grube plastry. Gotowałam je 10 minut w osolonym wrzątku.Brokuł zaś po opłukaniu podzieliłam na różyczki. Podgotowałam go również w osolonej wrzącej wodzie przez 2 minuty. Następnie odcedziłam ziemniaki i brokuł, a łososia po oczyszczeniu pokroiłam w kostkę. Pomidorki koktajlowe umyłam i przekroiłam na połówki.
Naczynie żaroodporne wysmarowałam masłem i ułożyłam warstwowo ziemniaki, które posypałam przyprawą, następnie różyczki brokuła, kawałki łososia i połówki pomidorków koktajlowych.
Do śmietany dodałam jajko, roztrzepałam, po czym doprawiłam solą, pieprzem i przyprawami. Polałam składniki sosem śmietanowym, a wierzch zapiekanki posypałam tartym serem.Piekłam w piekarniku rozgrzanym do 180 st C przez 40 minut.