ßßß
3 plastry karkówki3 łyżki oliwy1 łyżka octu balsamicznegoświeży rozmarynpieprz ziołowypieprz czarny1 łyżka miodusól200 g pieczarek1 cebula1 kalafior2 łyżki śmietany1 łyżka musztardyoreganobazyliamajeranekOliwę wymieszać z miodem i octem balsamicznym, dodać łyżeczkę pieprzu ziołowego, doprawić pieprzem czarnym, solą , dodać posiekany drobno rozmaryn i zamarynować karkówkę na kilka godzin.Kalafior podzielić na różyczki, opłukać pod bierzącą wodą i ugotować w osolonej wodzie.Odcedzić, dodać śmietanę, musztardę, sól, i pieprz do smaku i przy pomocy blendera przygotować puree.Pieczarki pokroić na plasterki i poddusić z cebulką na łyżce oleju, doprawić bazylią, oregano i majerankiem.Karkówkę razem z resztkami marynaty włozyć na rozgrzaną patelnię i smażyć z obu stron po 3-4 minuty, zależnie jak kto lubi , czy wysmażoną czy z lekko surowym wnętrzem.Podawać z pieczarkami i puree, do tego może być pomidor ze szczypiorkiem
