Wykonanie
Dzisiaj propozycja na ciekawy obiad lub ciepłą przekąskę na zbliżającego się Sylwestra :)Zapraszam na faszerowaną
paprykę. Zawsze, gdy ją zrobię, zastanawiam się, dlaczego tak rzadko ją piekę. Faszerowana
papryka jest pyszna i bardzo prosta do zrobienia. Zdecydowanie częściej musi gościć na moim
stole :)
Paprykę faszerowaną można przygotować wcześniej, a w czasie Sylwestra tylko podgrzać :)
Składniki:10 małych
papryk100 g
ryżu500 g
pieczarek3 duże
cebule4 ząbki
czosnku500 g mielonej
karkówki2 czubate łyżeczki
majeranku1 czubata łyżeczka domowej
Vegety (
suszone warzywa i
zioła)1 czubata łyżeczka
oregano1 płaska łyżeczka
bazyliipieprzsóloliwaWykonanie:
Ryż gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy.
Pieczarki drobno siekamy, wkładamy do garnka, doprawiamy
solą i
pieprzem, wlewamy 2 łyżki
oliwy i dusimy pod przykryciem 5 minut. Po tym czasie odkrywamy i dusimy do momentu odparowania z
pieczarek 2/3
wody.
Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy na dużą patelnię, solimy, dodajemy
majeranek i podsmażamy na kilku łyżkach
oliwy. Gdy
cebulka się zeszkli, dodajemy przeciśnięty przez praskę
czosnek i podsmażamy jeszcze 2 minuty.Następnie do
cebuli dodajemy
mięso i razem podsmażamy około 10 minut. W międzyczasie
mięso doprawiamy
Vegetą,
oregano,
bazylią,
pieprzem i
solą. Farsz nie może być mdły.Na koniec
mięso,
ryż i
pieczarki (łącznie z
wodą, której nie odparowaliśmy) łączymy i dokładnie mieszamy.
Papryki myjemy, odcinamy góry kapeluszy (tylko część z gałązką), wyjmujemy pestki. Tak przygotowane
papryki napełniamy farszem, układamy w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy i wkładamy do piekarnika (nie musi być nagrzany).
Papryka nie przykleja się do naczynia żaroodpornego, więc naczynia nie musimy niczym smarować.Ja
papryki piekę 1,5 godziny w 175 stopniach. Po długim czasie pieczenia
papryki nabierają szczególnego smaku, na którym mi zależy. Smak ich jest bowiem identyczny do smaku
papryki z grilla, którą uwielbiam. Poza tym lubię, gdy od
papryki odchodzi skórka :)Smacznego :)