Wykonanie

6 filetów miruny ok 600 g
tymianeksok z połowy
cytryny1 łyżka
octu winnego2 łyżki
oliwyszczypta
chili suszonej w płatkachszczypta
solipieprzotarta
skórka z cytrynyjarzynka;3
marchewki2
cykorie1
cebulasólpieprz kolorowy2 łyżki
olejuszczypta
bazylii1 łyżeczka
cukruFilety umyć, osuszyć , skropić
oliwą,
octem winnym,
sokiem z cytryny, posypać
tymiankiem,
solą i
chili, zwinąć w ruloniki, spiąć wykałaczką lub szpileczką do roladek. Ustawić w blaszce, jeszcze skropić
oliwą i posypać otartą
skórką z cytryny.Piec w temp 180 st ok 30- 35 min
Cykorię przeciąć na pół, wyciąć głąbek , włożyć ją do miski i zalać zimną
wodą.
Marchewkę pokroić w słupki,
cebulę w piórko , włożyć do rondelka , podlać
olejem i podsmażyć.Podlać
wodą ok 1 szklanki dodać
przyprawy. Dusić na wolnym ogniu aż do miękkości
marchewki,
Cykorię osączyć na durszlaku, pokroić i dodać do
marchewki , poddusić jeszcze chwilę i odparować.Podawać z
kuskusem lub
ryżem