Wykonanie
...czyli, "zupa szczęścia" NigelliOkazało się, że mamy z
panią Lawson odmienne wyobrażenie szczęścia, przynajmniej tego kulinarnego. ;) Proponowany przepis musiałam potraktować sporą ilością
chili, żeby zupa nabrała wyrazu. Na szczęście, po odpowiednim doprawieniu, była już całkiem smaczna.

500 g żółtej
cukinii (2 duże)skórka i sok z 1
cytryny (dałam sok z 1/2
cytryny)3 łyżki
oliwy z oliwekłyżeczka
kurkumylitr rosołu z
kurczaka (dałam 750 ml)100 g
ryżu basmati
sól,
pieprzłyżka
cukruchilitymianekCukinie pokroić, ze skórką, w drobną kostkę. Włożyć do garnka ze
skórką cytryny oraz
oliwą, gotować, na wolnym ogniu przez ok. 5 minut, od czasu do czasu mieszając, do momentu, aż odrobinę zmiękną. Dodać
kurkumę i do całości wlać rosół oraz
sok z cytryny, na koniec do garnka wrzucając
ryż. Gotować wszystko przez 10-20 minut lub do chwili, gdy
cukinie i
ryż zrobią się miękkie. Przyprawić do smaku (ja dodatkowo zmiksowałam, po czym dodałam
ryż). Odstawić, aby danie odrobinę ostygło przed podaniem. Zupę najlepiej jeść ciepłą a nie gorącą.Smacznego!