ßßß
3 tuszki czarniaka (ryba dorszowata) ok 1300g2 jajkamąkabułka tarasólpieprzmajeranekpół cytryny na marynatę;1 szkl octu1 i 3/4 szkl wody1 łyżeczka soli2 łyżeczki cukru1 łyżeczka czerwonego pieprzuszczypta chili w płatkachcebula 1 lub 2garść rodzynekziele angielskie (kilka ziaren)listek laurowyRyby wymoczyć, oczyścić i pokroić w dzwonka, dobrze skropić sokiem z cytryny i pozostawić na ok pół godziny. Mąkę do panierowania wymieszać z pół łyżeczki soli, szczyptą pierzu i szczyptą majeranku, jajka wybić i rozmącić, w trzeciej miseczce przygotować bułkę tartą. Panierować ryby i smażyć na rumiany kolor.Usmażone ryby ułożyć ciasno w naczyniu (pojemniku)Marynatę z przyprawami, rodzynkami i cebulą zagotować, lekko przestudzić i zalać rybę.Kiedy wystygnie, przykryć i wstawić do lodówki na 3-4 dni.