Wykonanie
Zwyczajny filet w jakże doskonałej odsłonie. Uwielbiam domowe opiekańce. Moja zalewa nie jest tak bardzo octowa przez co można znacznie więcej posmakować
rybki. Robię ją nie tylko na święta. Często gości w naszym domu , gdyż nie wyobrażamy sobie domowych ,,duszonek,, bez tego dodatku.kilogram
filetów rybnych mrożonych , u mnie
pangajajkomąkasólpieprz cytrynowyZALEWA2 i 1\2 szklanki
wody1\2 szklanki
octu 10 %łyżka
soli2 łyżki
cukru2 łyżki ziaren
gorczycy2
liście laurowe4 kulki
ziela angielskiegoduża
cebulaFilety rybne rozmrażamy. Solimy,odkładamy na chwil kilka. Przygotowujemy panierkę czyli
jajko dokładnie roztrzepujemy wraz ze sporą szczyptą
pieprzu, na drugi talerz wsypujemy
mąkę. Każdy filet maczamy w
jaju następnie w
mące i kładziemy na mocno rozgrzany
olej , smażymy aż
rybka mocno się zrumieni z obu stron. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. W międzyczasie gotujemy zalewę wraz z
przyprawami i bardzo cienko pokrojoną
cebulą. Studzimy. Zimną
rybę układamy w szklanym naczyniu i zalewamy zimną zalewą. Przysmak gotowy do zjedzenia po dwóch dniach mieszkania w lodówce.MOJE RADYkażdy rodzaj
ryby nadaje się do wykorzystaniaczęsto robię pulpety
rybne i je marynuję,wystarczy zemleć
rybę dodać
jajo,1\2 szklanki
kaszy manny,doprawić
solą.
pieprzem i panierować kulki jak w przepisiezamrożoną
rybę rozmrażam na sicie , cały nadmiar
wody idealnie obcieknieczasem do zalewy dodaję 1\2 szklanki
przecieru pomidorowego , mam wtedy
rybę w pomidorach