ßßß Cookit - przepis na Ryba opiekana w lekkiej zalewie octowej

Ryba opiekana w lekkiej zalewie octowej

nazwa

Wykonanie

Zwyczajny filet w jakże doskonałej odsłonie. Uwielbiam domowe opiekańce. Moja zalewa nie jest tak bardzo octowa przez co można znacznie więcej posmakować rybki. Robię ją nie tylko na święta. Często gości w naszym domu , gdyż nie wyobrażamy sobie domowych ,,duszonek,, bez tego dodatku.
kilogram filetów rybnych mrożonych , u mnie panga
jajko
mąka
sól
pieprz cytrynowy
ZALEWA
2 i 1\2 szklanki wody
1\2 szklanki octu 10 %
łyżka soli
2 łyżki cukru
2 łyżki ziaren gorczycy
2 liście laurowe
4 kulki ziela angielskiego
duża cebula
Filety rybne rozmrażamy. Solimy,odkładamy na chwil kilka. Przygotowujemy panierkę czyli jajko dokładnie roztrzepujemy wraz ze sporą szczyptą pieprzu, na drugi talerz wsypujemy mąkę. Każdy filet maczamy w jaju następnie w mące i kładziemy na mocno rozgrzany olej , smażymy aż rybka mocno się zrumieni z obu stron. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. W międzyczasie gotujemy zalewę wraz z przyprawami i bardzo cienko pokrojoną cebulą. Studzimy. Zimną rybę układamy w szklanym naczyniu i zalewamy zimną zalewą. Przysmak gotowy do zjedzenia po dwóch dniach mieszkania w lodówce.
MOJE RADY
każdy rodzaj ryby nadaje się do wykorzystania
często robię pulpety rybne i je marynuję,wystarczy zemleć rybę dodać jajo,1\2 szklanki kaszy manny,doprawić solą.pieprzem i panierować kulki jak w przepisie
zamrożoną rybę rozmrażam na sicie , cały nadmiar wody idealnie obcieknie
czasem do zalewy dodaję 1\2 szklanki przecieru pomidorowego , mam wtedy rybę w pomidorach
Źródło:http://beska72.blogspot.com/2015/12/ryba-opiekana-w-lekkiej-zalewie-octowej.html