Wykonanie
żeberka 3-4 porcje zależnie od potrzeby

500g
ziemniaków1/4 główki
kapusty1
marchewka1
pietruszka1
cebula2 łyżki drobno posiekanego
imbiru (korzeń)2 łyżeczki
cukru1,5 szkl
wodysólpieprzrozmarynbazyliaoregano1 łyżeczka
papryki słodkiejtłuszcz do smażeniaNa dno garnka (szybkowara) wlać 2 łyżki tłuszczu, włożyć pokrojone
ziemniaki,
marchewkę i
pietruszkę, następnie
cebulę i
kapustę i drobno posiekany
imbir, posypać
przyprawami i
cukrem.
Żeberka umyć, osuszyć i przysmażyć z obu stron na patelni zwilżonej tłuszczem ( najlepiej
smalcem ale może być i
olej) Przyrumienione
żeberka ułożyć na warzywach w garnku, podlać
wodą,
żeberka posypać
solą,
pieprzem,
rozmarynem i
bazylią. Przykryć szybkowar szczelnie pokrywą i nastawić na ogień. Od momentu zagotowania dusić 30-35 min, zdjąć z ognia i kiedy szybkowar skończy dmuchać parą, otworzyć i podawać z kiszonym lub
konserwowym ogórkiem.Opublikowany w