Wykonanie
Uzależniona jestem od tej zupy. Ziemniaczanka jest u mnie raz w tygodniu. Tym razem rozgrzewająca z
suszonymi pomidorami, oprószona szczyptą
płatków chili.
Ziemniaki obsmażyłam na
oleju w którym były marynowane
suszone pomidory. Do tego pachnący
ziołami wywar ... mmniam ;)

Składniki dla 4 osób:2 l
wodypo 1 łyżeczce suszonej
bazylii,
oregano,
rozmarynu1
marchewka1
pietruszka1200 g
ziemniaków7 - 10
pomidorów suszonych z zalewy1 średnia
cebula1 płaska łyżka
Vegety lub
soli,
pieprz,
chili do smaku1,5 łyżki
skrobi kukurydzianej
Do wrzątku dodać
zioła oraz
marchewkę i
pietruszkę. Gotować 15 minut. Przecedzić przez sitko.
Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w grubszą kostkę.
Cebulę obrać pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę
oleju w którym marynowały się
pomidory (lub użyć rzepakowego).
Ziemniaki podzielić na 3 części i każdą przesmażyć tak by delikatnie się zarumieniły.

W razie potrzeby dolać po 1 łyżce
oleju. Zrumienione
ziemniaki dodać do gorącego
wywaru, zagotować. Następnie zeszklić
cebulkę i dodać do zupy. Gotować do miękkości
ziemniaków (u mnie 20 minut). W
między czasie drobno pokroić
pomidory.
Skrobię rozmieszać w 1/4 szkl. zimniej
wody, dodać o zupy razem z
pomidorami. Zagotować.Podałam z odrobiną suszonej
papryczki chili. Fajnie rozgrzewa :)Ps. Do
wywaru można dodać 1 skrzydełko z
kurczaka i gotować
wywar 0,5 godz. Będzie pyszna ale już nie taka dietetyczna ;)