Wykonanie


500 g
ziemniaków400 g
szpinaku400 g
grzybków mrożonych ( u mnie opieńki)350 ml
śmietany6 szt
białej kiełbasy1
jajko70 g
sera sałatkowego Falvita
sólpieprzszczypta
chili w płatkachszczypta
oregano1
cebula3 ząbki
czosnkuolej rzepakowyZiemniaki obrać i obgotować ok 10 min, ostudzić. Brytfankę o rozm 30 x 22 wysmarować
olejem, Ułożyć pokrojone w plastry
ziemniaki. Posypać
solą,
pieprzem i
papryką.
Grzyby rozmrozić. Na patelni rozgrzać łyżkę
oleju wrzucić pół
cebuli drobno posiekanej, chwilę podsmażyć i dodać
grzyby i smażyć aż odparują. Doprawić
solą i
pieprzem.Wyłożyć na
ziemniaki. Na tej samej patelni ponownie wlać łyżkę
oleju, podsmażyć posiekaną połówkę
cebuli i
czosnek. Dodać
szpinak, i również smażyć i odparować.Przestudzić.
Śmietanę wymieszać z
jajkiem i pokruszonym
serkiem, dodać do
szpinaku i wymieszać.Tak przygotowaną warstwę
szpinakową równomiernie rozłożyć na grzybach.
Kiełbaski (dobrze by były jeszcze lekko zamarznięte, wtedy lepiej się kroją) przeciąć na pół w poprzek po czym wzdłuż to połowy naciąć 3
razy by powstała gwiazdka. Tak przygotowaną
kiełbaskę wetknąć w zapiekankę, nacięciami do góry. Posypać szczyptą
oregano i wstawić na 40 min do piekarnika nagrzanego do 200 st.


„Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego zawsze jest zawsze obecny w mojej kuchni. Jest najlepszym tłuszczem zdrowym , zawiera wiele witamin i mikroelementów , świetny do smażenia. Używam go do surówek na surowo. Również na domowy
majonez jest doskonałym składnikiem.
Olej rzepakowy ciemny używam też dość często, jest on najlepszym dodatkiem do świątecznych potraw, bez niego nie zaczynam przygotowań.