ßßß
Cookit - przepis na Bigos z szybkowara
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Bigos z szybkowara
Składniki
Grzyby suszone
Śliwki
Cukier brązowy
Kolendra
Pieprz
Zioła
Majeranek
Kminek
Ziele angielskie
Liść laurowy
Wywar
Woda
Koncentrat pomidorowy
Kapusta kiszona
Kapusta biała
Marchew
Cebula
Mostek wieprzowy
Kiełbasa cienka
Wykonanie
kapusta kiszona
1,5 kg
kapusta biała
ok 1 kg1
marchew
1
cebula
1
mostek wieprzowy
ok 700 gpętko
kiełbasy cienkiej
1 łyżka
grzybków suszonych
tartych7-8
śliwek
suszonych1 łyżka
cukru brązowego
pół łyżeczki
kolendry
pół łyżeczki
pieprzu
pół łyżeczki
pieprzu
ziołowego
łyżeczka
majeranku
łyżeczka
kminku
ziele angielskie
listek laurowy
kilka ziaren jałowca400 l
wywaru
wołowo drobiowego2 szkl
wody
2 łyzki tłuszczu z pieczeni drobiowej1 słoiczek
koncentratu pomidorowego
Kapustę kiszoną
wypłukać i odcisnąć,
kapustę białą
poszatkować.
Mięso
z mostka odciąć i pokroić drobno razem z
kiełbasą
. Na patelni przyrumienić
mięso
i
kiełbasę
razem z
cebulką
.Wszystkie składniki wraz z
grzybkami
i posiekanymi
śliwkami
, oprócz
wody
i
wywaru
wymieszać w większym naczyniu. Na dnie szybkowara włożyć tłuszcz i wlać połowę
wywaru
, włożyć część wymieszanej z
przyprawami
i
mięsem
kapusty
, do środka włożyć mostek z kostkami i przykryć resztą
kapusty
. Polać
wywarem
, patelnię po
mięsie
przepłukać
wodą
i dodać również do garnka szybkowara.szybkowar szczelnie zamknąć i nastawić na ogień. Od czasu kiedy zacznie się gotować odmierzyć 40 min i dusić na średnim ogniu. Zdjąć z ognia, odczekać kilka minut i wtedy dopiero otworzyć. Wyjąć kostki, oddzielić
mięso
i dodać do bigosu. Bigos przemieszać i dodać koncentrat. Można dodać również zasmażkę, ale ja nie dodaję ze względów zdrowotnych. Na chwilę wstawić jeszcze na ogień i ciągle mieszając odparować nadmiar płynu gdyby został .
Źródło:
http://gotowanie-jest-latwe.blogspot.com/2013/11/bigos-z-szybkowara.html
Przepisy powiązane
Bigos
PRZEPIS - Babciny kapuśniak
Kapuśniak na bogato
Bigos palce lizać
Pierogi z kapustą i grzybami
Składniki powiązane (0)