Wykonanie

na ciasto;500 g
mąki1 łyżka
oliwyszczypta
soli3 ml ciepłej
wodynadzienie;2
jabłkagarść
orzechów włoskichłyżeczka
cynamonu2 łyżki
brązowego cukrudodatkowo;
przyprawa do deserów Kamissiekane orzeszki (najlepiej
pistacjowe)roztopione
masłomiód ok pół szklanki
Jabłka obrać pokroić w kostkę, dodać pokruszone
orzechy cynamon i
cukier. Wymieszać.
Mąkę wsypać do miski dodać
olej i
sól, stopniowo dodać
wodę i wymieszać, po czym ciasto zgnieść tak by było elastyczne. Uformować wałeczek, przekroić na 8-9 kawałków.Przygotować formę do tarty lub małą blaszkę o rozm 25x19 . Rozpuścić
masło . Na początek formę nasmarować
masłem, ciasto wałkować na bardzo cienkie placki, podsypując
mąką, muszą być prawie przeźroczyste. Kłaść na formę wykładając aż na brzegi, każdą warstwę smarować roztopionym
masłem, posypać
przyprawą do deserów i odrobiną orzeszków ( ja użyłam
orzeszki ziemne, siekane)Po zużyciu połowy ciasta wyłożyć
jabłka i znów kłaść cieniutkie placuszki smarować
masłem i sypać
przyprawą i orzeszkami . Po położeniu ostatniej warstwy, odciąć wystające brzegi i wstawić do piekarnika na ok 50 min w temp 200 st.Zaraz po wyjęciu
ostrym nożem pokroić ciasto w formie na porcje i oblać
miodem.Najlepiej smakuje na ciepło.


Można też dodać
śliwki.