Wykonanie
3
ozorki wieprzowe1
cebulakawałek
porapół
selera2
marchewki1
pietruszkalistek laurowyziele angielskiesólpieprzodrobina
chili3 łyżeczki
mąki kukurydzianej
bazyliamajeraneksuszona
natka pietruszkiświeża
natka pietruszki.


Ozorki umyć i oczyścić, wyciąć ślinianki. Włożyć do garnka, dodać warzywa.
listek laurowy i
ziele angielskie, zalać
wodą tak by wszystko było zanurzone. Ugotować do miękkości. Wyjąć wszystko na talerz, warzywa pokroić na plasterki, do
wywaru dodać
mąkę kukurydzianą i wymieszać, dodać na dno pokrojone warzywa, ozorki obrać ze skórki, pokroić w plasterki wrzucić na wierzch.posypać
solą,
pieprzem,
bazylią,
majerankiem, i suszoną
natką pietruszki i
chili, przykryć i dusić na wolnym ogniu ok 15 min. pod koniec lekko wymieszać.W międzyczasie przygotować kluski śląskie według własnego przepisu .Podawać z kluskami obficie posypane zieloną
natką pietruszki.