Wykonanie
1 szkl
kaszy jaglanej3 udka2
marchewki1
cebula4-5 ząbki
czosnku4 łyżki
groszku z puszki
kawałek korzenia
imbiruszczypta
szafranu1 łyżeczka mielonego
imbirupieprzsólszczypta
kolendrynatka pietruszkiłyżka tłuszczu
100 ml
bulionu100 ml dobrej
śmietany 22%
Kaszę jaglaną ugotować na 2 szkl
wody z dodatkiem
soli. Kiedy wciągnie wszystką
wodę zgasić ogień i przykryć pokrywką.
Mięso odkroić od kości, pociąć na małe kawałki,
marchewkę posiekać w talarki ,
cebulę w krążki.
W patelni do duszenia rozgrzać tłuszcz, włożyć
mięso i chwilę podsmażyć, dodać
marchewkę i
cebulę. Posiekać
imbir, ok 2 łyżki, dodać również
czosnek, ząbki przeciąć tylko na pół . Dodać
zioła i
bulion, przez 15 min dusić pod przykryciem,
potem odkryć i odparować. Dodać
groszek,
śmietankę i ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia, obficie posypać
natką pietruszki.Podawać z
kaszą jaglaną.Opublikowany w