ßßß
kawałek korzenia imbiruszczypta szafranu1 łyżeczka mielonego imbirupieprzsólszczypta kolendrynatka pietruszkiłyżka tłuszczu
100 ml bulionu100 ml dobrej śmietany 22%Kaszę jaglaną ugotować na 2 szkl wody z dodatkiem soli. Kiedy wciągnie wszystką wodę zgasić ogień i przykryć pokrywką.Mięso odkroić od kości, pociąć na małe kawałki, marchewkę posiekać w talarki , cebulę w krążki.
W patelni do duszenia rozgrzać tłuszcz, włożyć mięso i chwilę podsmażyć, dodać marchewkę i cebulę. Posiekać imbir, ok 2 łyżki, dodać również czosnek, ząbki przeciąć tylko na pół . Dodać zioła i bulion, przez 15 min dusić pod przykryciem, potem odkryć i odparować. Dodać groszek, śmietankę i ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia, obficie posypać natką pietruszki.Podawać z kaszą jaglaną.Opublikowany w