ßßß Cookit - przepis na Zupa porowa z kaszą jaglaną

Zupa porowa z kaszą jaglaną

nazwa

Wykonanie

Pyszna, aromatyczna i rozgrzewająca zupa z dodatkiem imbiru i czosnku. W sam raz na zimowe dni.
Składniki:
150 g pora (biała część)
1 marchewka
1 ząbek czosnku
ok 1 cm świeżego imbiru
1,5 litra bulionu drobiowego
sól, pieprz jeżeli bulion jest niesolony
30 g kaszy jaglanej (ok. 1/4 szklanki)
natka pietruszki
Wykonanie:
Do garnka z grubym dnem wlewamy olej. Dodajemy pokrojonego w cienkie plasterki pora. Przesmażamy razem z czosnkiem i imbirem ok 5 minut. Czosnek siekamy w plasterki a imbir podsmażam w jednym kawałku. Marchewkę kroimy w kostkę.
Do podsmażonego pora, czosnku i imbiru dajemy marchewkę, kaszę jaglaną, mieszamy i zalewamy bulionem. Gotujemy ok 15 minut do miękkości kaszy. Przyprawiamy do smaku. Posypujemy natką pietruszki.
Źródło:http://www.kaszomania.pl/zupa-porowa-z-kasza-jaglana