ßßß
Pyszna, aromatyczna i rozgrzewająca zupa z dodatkiem imbiru i czosnku. W sam raz na zimowe dni.Składniki:150 g pora (biała część)1 marchewka1 ząbek czosnkuok 1 cm świeżego imbiru1,5 litra bulionu drobiowegosól, pieprz jeżeli bulion jest niesolony30 g kaszy jaglanej (ok. 1/4 szklanki)natka pietruszkiWykonanie:Do garnka z grubym dnem wlewamy olej. Dodajemy pokrojonego w cienkie plasterki pora. Przesmażamy razem z czosnkiem i imbirem ok 5 minut. Czosnek siekamy w plasterki a imbir podsmażam w jednym kawałku. Marchewkę kroimy w kostkę.Do podsmażonego pora, czosnku i imbiru dajemy marchewkę, kaszę jaglaną, mieszamy i zalewamy bulionem. Gotujemy ok 15 minut do miękkości kaszy. Przyprawiamy do smaku. Posypujemy natką pietruszki.