ßßß Cookit - przepis na Gulasz z serc indyczych ryż i buraczki glazurowane

Gulasz z serc indyczych ryż i buraczki glazurowane

nazwa

Wykonanie

500 g serc indyczych
1 cebula
2 marchewki
majeranek
sól
pieprz
1 łyżeczka jarzynki
1 łyżka mąki
na ryż
1 szkl ryżu
2 szkl wody
1 łyżeczka suszonych pomidorów
1 łyżka oleju
szczypta sol i na buraczki
5-6 szt buraczków ćwikłowych małych
pół szk czerwonego wina
pół szkl cukru
Serca oczyścić, wymoczyć i zalać czystą wodą tak by pływały. Dodać pokrojoną drobno cebulę i marchewkę w całości, doprawić solą i majerankiem i jarzynką, ugotować do miękkości. Buraczki umyć, zalać wodą i ugotować. Ryż ugotować z dodatkiem soli, pieprzu i suszonych pomidorów. Pozostawić pod przykryciem. Serca wyjąć z bulionu łyżką cedzakową, marchewkę również i pokroić na plasterki. Wrzucić ponownie do bulionu. Dodać posiekany czosnek i gotować odparowując nadmiar płynu. Pod koniec podprawić mąką rozrobioną w malej ilości wody. Ugotowane buraczki obrać i przekroić dekoracyjnie lub na zwykłe plastry. Na patelni zagotować wino z cukrem aż wytworzy się syrop. Dodać buraczki i obracać je gotując ok 5-7 min. Na talerzu nakładać porcje gulaszu z serc, na nie kulki ryżu i obok buraczki polane dodatkowo glazurą.
Źródło:http://gotowanie-jest-latwe.blogspot.com/2011/09/gulasz-z-serc-indyczych-ryz-i-buraczki.html