ßßß
na ryż1 szkl ryżu2 szkl wody1 łyżeczka suszonych pomidorów1 łyżka olejuszczypta sol i na buraczki5-6 szt buraczków ćwikłowych małychpół szk czerwonego winapół szkl cukruSerca oczyścić, wymoczyć i zalać czystą wodą tak by pływały. Dodać pokrojoną drobno cebulę i marchewkę w całości, doprawić solą i majerankiem i jarzynką, ugotować do miękkości. Buraczki umyć, zalać wodą i ugotować. Ryż ugotować z dodatkiem soli, pieprzu i suszonych pomidorów. Pozostawić pod przykryciem. Serca wyjąć z bulionu łyżką cedzakową, marchewkę również i pokroić na plasterki. Wrzucić ponownie do bulionu. Dodać posiekany czosnek i gotować odparowując nadmiar płynu. Pod koniec podprawić mąką rozrobioną w malej ilości wody. Ugotowane buraczki obrać i przekroić dekoracyjnie lub na zwykłe plastry. Na patelni zagotować wino z cukrem aż wytworzy się syrop. Dodać buraczki i obracać je gotując ok 5-7 min. Na talerzu nakładać porcje gulaszu z serc, na nie kulki ryżu i obok buraczki polane dodatkowo glazurą.