4 papryczki białe4 pomidory500 g mięsa wieprzowego od szynki1 cebulapół łyżeczki cynamonupół łyżeczki imbirupół łyżeczki bazylii1 jajkosólpieprz na sos2 pomidory2 ząbki czosnkubazyliasólpieprz2 łyzki oleju100 ml śmietany2 łyżeczki mąkiPapryczki i pomidory oczyścić, pomidory wydrążyć środki pozostawiając do sosu, papryczki oczyścić z ziaren wewnątrz. czapeczki z korzonkiem zostawić.Mięso zmielić razem z cebulą, dodać przyprawy i jajko, wymieszać dokładnie. Nadziać pomidory i papryczki, przykrywając pokryweczką odciętą wcześniej.Pomidory przeznaczone na sos pokroić dodać te wydrążone, czosnek posiekany i olej. Zagotować. Chwilę rozprażyć, przyprawić do smaku, dodać 1/4 szkl wody i ustawić w tym pomidory i papryczki. Przykryć pokrywką i dusić ok 40 min. Ostrożnie wyjąć pomidory i papryczki, sos zmiksować blenderem i zagęścić śmietaną rozmieszaną z mąką. Tak przygotowane papryczki podajemy z ryżem.Przepis opublikowany w