ßßß Cookit - przepis na orientalny VegeBurger

orientalny VegeBurger

nazwa

Wykonanie

Vegeburger to moje ostatnie odkrycie. Wiem wiem, że miliony już go uwielbiają, ale ja dopiero teraz zdecydowałam się spróbować coś innego niż to co zawszę biorę w knajpach. Kotlet z soczewicy z dodatkiem kminu rzymskiego dodaje burgerowi orientalnego smaku. Dodatki to rukola, pomidor i ser pleśniowy. Polecam wam kiedyś spróbować tę wersję, bo to według mnie to inne oblicze znanego nudnego burgera. Dodatkowo można podawać z domowymi frytkami i koniecznie piwkiem :)
Składniki: na 4 vege burgery
200 gram czerwonej soczewicy
malutka cebula
czosnek
bułka tarta z połowy 1 ciemnej bułki*
oliwa z oliwek
sezam
rukola
ser pleśniowy typu brie
ser żółty
pomidor
kmin rzymski
ostra papryka
zioła prowansalskie
sól, pieprz
4 bułki
*myślę, że gdybym nie tarła sama tej bułki to gotowej wyszłoby około 6 łyżek.
sos czosnkowy:
1 mały jogurt naturalny
ząbek czosnku
pieprz, zioła prowansalskie
Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Czosnek przeciskamy przez praskę a cebulkę kroimy w naprawdę drobną kostkę. Po ugotowaniu soczewicy odcedzamy ją na sitku i przekładamy do miseczki. Dodajemy bułkę tartą, cebulę, czosnek, 2 łyżeczki zmielonego kminu rzymskiego, łyżeczka ostrej papryki, łyżeczka ziół prowansalskich, sól, pieprz oraz 1 łyżkę sezamu a następnie wszystko razem mieszamy. Z przygotowanej soczewicy formujemy kotlety i smażymy je z obu stron na rozgrzanej oliwie z oliwek. Przecinamy bułki na pół, dajemy po 1 plasterku żółtego sera i zapiekamy przez chwilę w piekarniku. Następnie smarujemy bułki sosem czosnkowym (lub ketchupem) i dodajemy pozostałe składniki.
Źródło:http://wiwi-gotuje.blogspot.com/2014/11/orientalny-vegeburger.html