Wykonanie
Vegeburger to moje ostatnie odkrycie. Wiem wiem, że miliony już go uwielbiają, ale ja dopiero teraz zdecydowałam się spróbować coś innego niż to co zawszę biorę w knajpach. Kotlet z
soczewicy z dodatkiem
kminu rzymskiego dodaje burgerowi orientalnego smaku. Dodatki to
rukola,
pomidor i
ser pleśniowy. Polecam wam kiedyś spróbować tę wersję, bo to według mnie to inne oblicze znanego nudnego burgera. Dodatkowo można podawać z domowymi frytkami i koniecznie
piwkiem :)

Składniki: na 4 vege burgery200 gram
czerwonej soczewicymalutka
cebulaczosnekbułka tarta z połowy 1 ciemnej
bułki*
oliwa z oliweksezamrukolaser pleśniowy typu
brieser żółtypomidorkmin rzymski
ostra paprykazioła prowansalskiesól,
pieprz4
bułki*myślę, że gdybym nie tarła sama tej
bułki to gotowej wyszłoby około 6 łyżek.
sos czosnkowy:1 mały
jogurt naturalnyząbek
czosnkupieprz,
zioła prowansalskieSoczewicę gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Czosnek przeciskamy przez praskę a
cebulkę kroimy w naprawdę drobną kostkę. Po ugotowaniu
soczewicy odcedzamy ją na sitku i przekładamy do miseczki. Dodajemy
bułkę tartą,
cebulę,
czosnek, 2 łyżeczki zmielonego
kminu rzymskiego, łyżeczka
ostrej papryki, łyżeczka
ziół prowansalskich,
sól,
pieprz oraz 1 łyżkę
sezamu a następnie wszystko razem mieszamy. Z przygotowanej
soczewicy formujemy kotlety i smażymy je z obu stron na rozgrzanej
oliwie z oliwek. Przecinamy
bułki na pół, dajemy po 1 plasterku
żółtego sera i zapiekamy przez chwilę w piekarniku. Następnie smarujemy
bułki sosem czosnkowym (lub
ketchupem) i dodajemy pozostałe składniki.
