Wykonanie
Szybka inspiracja. Dzisiejszy obiadek. Tak prosto, że nawet nie wymaga podawania przepisu. Wszystko widać jak na tacy... yyy na talerzu.
Składniki na 2 osoby:- 3
steki z łososia (oczywiście mogą być filety),- 1
cukinia,- 1/4 pełnoziarnistego
makaronu spaghetti,- pęczek
włoszczyzny,- 1/2
cebuli czerwonej, 1/2
cebuli białej, 2 ząbki
czosnku,- 1/2 główki
brokuła,-
śmietana 18 % (ok. 150 ml),- 2 pęczki świeżego
koperku,- garść prażonych
migdałów,-
przyprawy:
sól,
pieprz,
kurkuma, czerwona
słodka papryka,
czosnek granulowany...-
olej rzepakowy.Wykonanie:-
Stek z łososia wraz z
cukinią gotujemy w parowarze (15-20 min).-
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, jak zawsze al dente.-
Włoszczyznę obieramy, myjemy i ścierami na tarce o dużych oczkach (
marchew,
seler,
pietruszkę;
por,
cebulę,
czosnek kroimy w kostkę;
koperek drobno siekamy);
brokuła dzielimy na niewielkie części. Całość (poza
koperkiem) podsmażamy chwilę na
oleju rzepakowym. Po ok. 3 minutach zalewamy dwiema/trzema szklankami
wody, dodajemy preferowane przez nas
przyprawy, ja wsypałam po trochu każdej z wyżej wymienionych, przykrywamy i gotujemy ok. 5 min, aby warzywa zmiękły. Następnie zalewamy
śmietaną, doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia i wsypujemy połowę posiekanego
koperku. Łączymy z
makaronem.- Wszystko ląduje na talerzach.
Łososia i
cukinię można lekko doprawić, jako że
jałowe gotowały się na parze. Całość posypujemy pozostałym, świeżym
koperkiem oraz posiekanymi
migdałami.Do tego lampka Waszego ulubionego czerwonego takiego jakie lubicie i zdrowy posiłek gwarantowany.Dodam, że
makaronu można ugotować więcej, wystarczy podwoić porcję oraz dolać ok. cztery/pięć szklanek
wody do sosu warzywnego (przy tym dodać również nieco więcej przypraw) by następnego dnia nie musieć przygotowywać obiadu a cieszyć się
makaronowym posiłkiem. Oczywiście można to przygotować w formie odrębnego dania, a wygląda to wówczas jak taki warzywny kopiec obfitości: