Wykonanie
W poprzednim
poście zamieściłam pomysł na zdrową kompozycję
makaronu w sosie
śmietanowo- warzywnym z
łososiem oraz z
cukinią gotowanymi na parze. Z racji tego, że
makaron stanowił jedynie element całej potrawy, do jego wykonania użyłam mniej składników niż standardowo przygotowując
makaron w wersji samoistnego dania. W połączeniu z
łososiem i
cukinią bardziej zależało mi na tym, aby
makaron był nieco zwarty, a sos gęsty i nierozlewający się po talerzu. Jednak w przypadku
makaronu jako odrębnego dania można pozwolić na to, żeby sos był bardziej "zupowaty" i smacznie obtaczał każdą nitkę
makaronu. Podaję proponowane przeze mnie proporcje dla dwóch osób.
Składniki:- ok. 1/2 opakowania pełnoziarnistego
makaronu spaghetti,- pęczek
włoszczyzny,- 1/2
cebuli czerwonej, 1/2
cebuli białej, 2 ząbki
czosnku,- 1/2 główki
brokuła,-
śmietana 18 % (ok. 200 ml),- 1 pęczek świeżego
koperku,- garść prażonych
migdałów,-
przyprawy:
sól,
pieprz,
kurkuma, czerwona
słodka papryka,
czosnek granulowany...-
olej rzepakowy.Wykonanie:
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, jak zawsze al dente.
Włoszczyznę obieramy, myjemy i ścierami na tarce o dużych oczkach (
marchew,
seler,
pietruszkę;
por,
cebulę,
czosnek kroimy w kostkę;
koperek drobno siekamy);
brokuła kroimy na niewielkie kawałki. Całość (poza
koperkiem) podsmażamy chwilę na
oleju rzepakowym. Po ok. 3 minutach zalewamy czterema/ pięcioma szklankami
wody, dodajemy preferowane przez nas
przyprawy, ja wsypałam po trochu każdej z wyżej wymienionych, przykrywamy i gotujemy ok. 7 min, aby warzywa zmiękły. Następnie zalewamy
śmietaną, doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia i wsypujemy połowę posiekanego
koperku. Łączymy z
makaronem.Na talerzach posypujemy świeżym
koperkiem oraz posiekanymi
migdałami.Smacznego.