Wykonanie
Składniki:4
papryki1 mała
cukiniaok. 1 litr
bulionunatka pietruszkiFarsz:1 torebka ugotowanego
ryżu1 szklanka ugotowanego pęczaku (podczas gotowania dodać z 2-3 łyżeczki
curry, aby był żółty)500 g
mięso mielone2
jajka1 ząbek
czosnku (przeciśnięty przez praskę) lub 1 mała
cebula (pokrojona w kostkę i zeszklona na patelni)
sól,
pieprz do smaku
Sos beszamelowy:50 g
masła50 g
mąki1
kostka rosołowa400 ml
mleka100-150 g startego
żółtego sera1
żółtkoszczypta
cukru (ewentualnie
gałka muszkatołowa)Sposób przyrządzenia:Do miski dodać wszystkie składniki na farsz, połączyć i doprawić do smaku.
Papryki opłukać, odciąć górną część i wydrążyć gniazda nasienne.
Cukinię umyć, przeciąć na pół i za pomocą łyżki i noża wydrążyć środek.Warzywa nafaszerować przygotowanym farszem, włożyć je do żaroodpornego naczynia, zalać
bulionem (do
bulionu dodać posiekaną
natkę pietruszki) i piec ok. 50 min. w 200°.Podczas pieczenia się warzyw sporządzić
sos beszamelowy.Na patelnie wrzucić
masło, gdy się roztopi dodać przesianą
mąkę i mieszać do momentu pozbawienia się grudek. Następnie dodać
mleko,
kostkę rosołową, szczyptę
cukru,
ser i wszystko ciągle mieszać, aż zgęstnieje sos. Na sam koniec zdjąć sos z ognia, dodać
żółtko i energicznie wymieszać.Warzywa po upieczeniu polewamy sosem i posypujemy
natką pietruszki.