Wykonanie
Calzone czyli pizza w kształcie pieroga.Moim zdanie zrobienie pizzy w taki sposób w domowych warunkach jeszcze bardziej oddaje jej wyśmienity smak,ponieważ dzięki zawinięciu nadzienia w cieście smaki jeszcze bardziej się przenikają.
składniki na ciasto:(z podanych składników wyjdą dwie duże pizze ok 40 cm)500 g
mąki40 g świeżych
drożdży250 ml ciepłej
wodypół łyżeczki
cukruniecała płaska łyżka
soli2 łyżki
oliwyskładniki na
sos pomidorowy:3/4 szklanki
przecieru pomidorowegołyżka
oliwy z oliwekczosnek granulowany
cebula suszona
oregano,
tymianek,
bazyliasól,
pieprzFarsz:mój farsz składał się z:
tuńczykacebulipaprykipomidorakukurydzysera żółtegosera mozarella w kulce
Drożdże rozprowadzić w ciepłej wodzie z
cukrem i ok 4 łyżkami
mąki- odstawić do wyrośnięcia na ok 15 min.Do
mąki dodać rozczyn
drożdży,
sól,
olej i zagnieść ciasto.( gdyby było za twarde to dodać trochę
wody) przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na ok 0,5 godziny w ciepłe miejsce-ja wkładam do piekarnika, ponieważ mam funkcję wyrastania ciasta.W tym czasie zrobić
sos pomidorowy- wymieszać wszystkie składniki oraz przygotować farsz.Gdy ciasto wyrośnie, podzielić je na dwie części i z każdej wywałkować okrągłe placki.Na całość nałożyć sos, natomiast farsz wyłożyć tylko na połowie i złożyć na pół. Starannie skleić brzegi aby farsz nie wypłyną.Na koniec posmarować wierzch ciasta
olejem.Piec w piekarniku nagrzanym do temp 200 stopni przez ok. 20 min aż się ciasto zrumieni.