Wykonanie
Mam dziś dla Was przepis na jedno z moich ulubionych dań jakim jest
curry . Bardzo lubię potrawy kuchni indyjskiej, tym bardziej, że można przyrządzić je w całkowicie wegańskiej wersji. Do mojego
curry dołączyłam polski akcent –
kalafior oraz
młode ziemniaki . Warzywa przyprawiłam i upiekłam. Osobiście wolę, gdy więcej jest dodatków niż sosu, więc też takie danie zrobiłam.
Curry podałam już w mniej polskim wydaniu – z
makaronem (chińskim)z
grochu oraz
fasoli Mung . Oczywiście, można zaserwować je z
ryżem,
kaszą czy też innym
makaronem lub warzywami,
pieczywem z patelni – jest sporo opcji. Częstujcie się…
pomidorowe curry z pieczonym
kalafiorem oraz młodymi
ziemniakami podane z
makaronem z
grochu i
fasoli Mungtomato
curry with baked cauliflower and early potatoes served with pasta from peas and mung beansSkładniki (porcja):kilka różyczek/kawałków
kalafiora
3-4
młode ziemniaczki
przyprawy: wędzona
papryka,
tymianek,
pieprz, kumin,
kolendrałyżeczka
oleju np.
ryżowegoZiemniaki pokroić w drobniejsze kawałki. Wymieszać z
kalafiorem i
przyprawami. Dolać
olej i dokładnie pokryć warzywa. Piec w 200 stopniach Celsjusza ok. 20 -30 min. w zależności od wielkości kawałków warzyw.ząbek
czosnkuwiększy
pomidorłyżeczka/łyżka
oleju kokosowego1/4 szklanki/ 5 łyżek
mleczka kokosowegoprzyprawy:
curry (ok. 1/2-1łyżeczki – zależy od tego jak ostre
curry lubimy),
kurkuma, kumin, mielona
kolendra, świeża/suszona
pietruszka, szczypta
płatków chilliZąbek
czosnku posiekać i podsmażyć na rozgrzanym
oleju kokosowym. Dodać pokrojonego
pomidora i dusić aż się rozpadnie. Następnie wlać mleczko i dokładnie zmiksować całość. Zagotować i przyprawić. Na koniec wmieszać upieczone warzywa. Podawać z dowolnymi dodatkami np.
kaszą,
ryżem, warzywa,
pieczywem z patelni. Smacznego!Zza chmur zaczyna wychodzić słońce, ja zaraz wsiadam w autobus… Zapowiada się bardzo przyjemny dzień!Miłego weekendu!
