Wykonanie
Miało być dobrze a wyszło jak zwykle, ale to w
sumie też dobrze, bo kuchnia azjatycka w moim domu jest mile widziana. o co chodzi? Otóż,
plan pierwotny był taki by zrobić
kurczaka w sosie
śmietanowo-
ziołowym, ale przeanalizowała, że
kalafior gdzieś tam mi zalega, a i
chilli się znalazło i tak dalej i tak dalej. W każdym razie efekt był udany i wpisany do ulubionych.Składniki:duża
pierś z kurczaka2 ząbki
czosnkusól,
pieprz1 duża
cebulanieduża miseczka różyczek z
kalafioraczerwone chillisos:2 łyżki
maki kukurydzianej (lub ziemniaczanej)szklanka rosołu drobiowego,
bulionu1,5 łyżeczki
sosu sojowegołyżka
octu ryżowegołyżka
sosu rybnego (ja dodałam więcej
sojowego, a
rybny pominęłam)Filet doprawiamy delikatnie
solą, dość mocno
pieprzem, dodajemy obrany i drobno posiekany
czosnek - mieszamy i odstawiamy na 10 minut.Rozgrzewamy na patelni lub woku
olej - wrzucamy
kurczaka i krótko smażymy, wykładamy na miseczkę. Dodajemy
olej, wrzucamy
chilli - chwilkę smażymy, dorzucamy
cebulę - smażymy ok. 3 minut po czym dodajemy
kalafiorowe różyczki i smażymy mieszając przez około 5 minut. Mieszamy wszystkie składniki sosu i wlewamy do woka, dodajemy
kurczaka i smażymy aż
kalafior przestanie być surowy, a sos zgęstnieje. Choć w moim przypadku długo nie czekałam, bo lubimy warzywa stir fry, a sos był dość gęsty od początku.Danie podajemy z
makaronem lub
ryżem, a nawet z
kaszą - sama próbowałam ;)Smacznego!A.