Wykonanie
Kolejna odsłona
schabu - choć niektórzy go unikają ze względu na jego "suchość" to jednak wystarczy odpowiednie przygotowanie by
mięsko było mięciutkie, kruche i dosłownie rozpływało się w ustach :) Dziś przedstawiam pyszne, kruche
mięsko w pikantnym sosie z
pomidorami,
cebulą,
papryką i
czosnkiem.

SKŁADNIKI:5-6 plastrów
schabuprzyprawa meksykańska (u mnie od SKWORCU)*
mąka2
cebule1
papryka czerwona4 dojrzałe
pomidory (lub 1 puszka
pomidorów krojonych)2 czubate łyżki
masła (najlepiej klarowanego)1 łyżeczka
cukruszczypta
soli1 szkl
bulionu3-4 ząbki
czosnku1/2 szkl pikantnego
keczupuolej do smażenia
mięsamożna dodać jeszcze ine warzywa np.
pieczarki,
kukurydzę* lub
przyprawy:
sól,
pieprz np.
cayen,
oregano,
czosnek granulowany,
papryka słodka o oczywiście ostra papryka/chilli oraz ewentualnie odrobina
kolendry i
kminku mielonego, a do duszenia warzyw można wtedy dorzucić 2
listki laurowe.1.
Mięso lekko rozbić, oprószyć
solą,
pieprzem i posypać
przyprawą meksykańską. Obtoczyć w
mące i obsmażyć na dużym ogniu z obu stron.2.
Cebulę pokroić w piórka,
paprykę w paseczki.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.
Masło rozpuścić na patelni, dodać
cebulę,
paprykę i
pomidory, wsypać
cukier, szczyptę
soli i podsmażyć. Całość dodać do
mięsa, zalać
bulionem i dusić do miękkości
schabu (ok 30-40 minut) w razie potrzeby podlewając co raz odrobiną
wody.3. Dodać
keczup i przeciśnięty przez praskę
czosnek. Gdyby sos był za rzadki - zostawić jeszcze na chwilę na ogniu żeby odparował.Sos można zaciągnąć
śmietaną albo
mąką (ja tego nie robiłam).

