Wykonanie
Były już pizze bez ciasta:
mięsna hawajska i
mięsna z
mozzarellą, to tym razem zachęcam Was do zrobienia pizzy z ciasta ziemniaczanego :)Lista zakupów dla 4 osób:ciasto:700 g
ziemniaków3 łyżki
mąki ziemniaczanej3 łyżki
mąki pszennejszczypta
soli1
jajko1 łyżeczka suszonego
tymiankusos:300 g
pomidorów z puszki bez zalewy
sól,
pieprz, szczypta
cukru1 ząbek
czosnku1 łyżka
oliwyfarsz:2
kiełbasy (u mnie ugotowana biała) ok. 200 g1/2 kg
pieczarek1 łyżka
masła klarowanego
sól,
pieprz1
czerwona cebula200 g
sera żółtegoZiemniaki ugotować w mundurkach. Odlać, wystudzić, obrać ze skórki, zgnieść w prasce lub utłuc. Przełożyć do salaterki. Dodać obie
mąki,
sól,
tymianek, wbić
jajko. Wszystko bardzo dokładnie wyrobić lub wyręczyć się robotem. Miskę wstawić na 15-20 min. do lodówki.
Czosnek drobno posiekaćW rondlu rozgrzać
oliwę. Wrzucić
czosnek, chwilkę podsmażyć. Dodać
pomidory. Rozdrobnić je widelcem. Doprawić do smaku
solą,
pieprzem, szczyptą
cukru. Gotować razem ok. 5-8 min. często mieszać. Odstawić do wystudzenia.
Pieczarki pokroić na mniejsze kawałki. Rozgrzać na patelni
masło, wrzucić
pieczarki. Posolić i popieprzyć. Smażyć kilka minut, aż zmiękną. Usmażone odcedzić na sicie z nadmiaru
wody.
Kiełbasę pokroić w plastry.
Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Cebulę pokroić w cienkie plastry.Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto ziemniaczane i uformować (najlepiej dużą łyżką) płaski, okrągły placek.Placek posmarować dokładnie sosem. Rozłożyć równomiernie
pieczarki, plastry
kiełbasy i
cebuli. Całość posypać tartym
serem.Piec ok. 20-25 min. w 210-220 st (grzanie góra- dół). Ostatnie 5 min. piekłam tylko od
spodu.

Smacznego :)