Wykonanie
Mini pyzki na 3 gryzy.Małe, zgrabne w wiosennym kolorze, o smaku
szpinakowo-
pieczarkowym.Takie fajne kolorowe kuleczki zaciekawiły moje dziewczynki, które chętnie zjadły je na obiad, okraszone podsmażoną na
maśle cebulkąDlaczego akurat ze szpinakiem? Zawsze mam go w zamrażalce, uwielbiam go za smak oraz cenne witaminy które dostarcza naszemu organizmowi.Mrożonki Hortex uratowały mój obiad już niejednokrotnie, nie tylko w okresie zimowym.Cenię je za smak i różnorodność.Czasem po prostu brakuję chwili by wybrać się na bazarek po świeże
warzywa i owoce, ratunkiem w tym momencie staje się bezcenna zamrażalka



Składniki: 250g
szpinaku rozdrobnionego Hortex250g
pieczarek4 ząbki
czosnkusól,
pieprz2 łyżki
masła klarowanego1 kg ugotowanych
ziemniaków1
jajko1 szklanka
mąki pszennej4 łyżki
mąki ziemniaczanej Dodatkowo:
cebula podsmażona na
maśle klarowanymPrzygotowanie:Na rozgrzanym
maśle przesmażyć
szpinak, dodać przeciśnięty przez praskę
czosnek oraz tarte
pieczarki.Doprawić
solą i
pieprzem.Dusić do odparowania płynu.Odstawić do wystudzenia.
Ziemniaki zmielić lub przecisnąć przez praskę, wbić
jajko, dołożyć
szpinak.Wsypać
mąkę.Wyrobić odchodzące od dłoni, jednolite ciasto.Dłońmi formować małe, okrągłe pyzki.Gotować we wrzątku 2 min po wypłynięciu.Podawać okraszone podsmażoną na
maśle cebulą.




Smacznego#durszlakXhortex #hortex #odmatkinatury .