ßßß


Składniki: 250g szpinaku rozdrobnionego Hortex250g pieczarek4 ząbki czosnkusól,pieprz2 łyżki masła klarowanego1 kg ugotowanych ziemniaków1 jajko1 szklanka mąki pszennej4 łyżki mąki ziemniaczanej Dodatkowo:cebula podsmażona na maśle klarowanymPrzygotowanie:Na rozgrzanym maśle przesmażyć szpinak, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz tarte pieczarki.Doprawić solą i pieprzem.Dusić do odparowania płynu.Odstawić do wystudzenia.Ziemniaki zmielić lub przecisnąć przez praskę, wbić jajko, dołożyć szpinak.Wsypać mąkę.Wyrobić odchodzące od dłoni, jednolite ciasto.Dłońmi formować małe, okrągłe pyzki.Gotować we wrzątku 2 min po wypłynięciu.Podawać okraszone podsmażoną na maśle cebulą.


Smacznego#durszlakXhortex #hortex #odmatkinatury .