ßßß Cookit - przepis na Serki pleśniowe marki President

Serki pleśniowe marki President

nazwa

Wykonanie

Chciała bym wam zaproponować dwie przekąski jedną na ciepło i jedną na zimno z wykorzystaniem serka brie oraz serka camembert firmy President . Pierwszą moja propozycją będą koreczki z serka bri e. Zrobiłam je w dwóch wariantach, jedne z dodatkiem winogron orzechów pekan i serka brie President, ta propozycja o wiele bardziej przypadła mi do gustu. Delikatny , śmietankowy smak serka wspaniale igrał ze słodyczą winogron oraz smakiem orzechów, smak nie do opisania, po prostu nie mogłam się powstrzymać i wcinałam jeden koreczek za drugim. Natomiast mój mąż wybrał drugi wariant koreczków czyli serek brie małe pomidorki koktajlowe i orzechy pekan. Jemu bardziej przypadł do gustu smak śmietankowy serka z lekką kwaskowatą słodyczą pomidorów i smakiem orzechów. Drugą przekąskę jaka zaproponowałam jest smażony ser camembert panierowany w płatkach migdałowych, z dodatkiem sałaty, papryki , ananasa oraz polany sosem słodko-kwaśny. Dla mnie serek camembert o ostrzejszym smaku idealnie współgra ze smakiem migdałów oraz słodkim smakiem ananasów. Przekąskę koniecznie należy podawać na gorąco gdyż smażony serek podczas smażenia delikatnie namięka i zmienia swoją konsystencje na lejącą, kiedy serek ostygnie nie jest już wtedy taki dobry. Jak to mój mąż określi że są to idealne potrawy na spotkania z przyjaciółmi w długie zimowe wieczory przy ogniu kominka z kieliszkiem wina.
Zapraszam również wszystkich do wzięcia udziału w konkursie organizowanym przez Dorotę z Pozytywnej kuchni do którego nagrody sponsorowane są przez firmę President, a warto wziąć udział w zabawie bo można wygrać przepyszne zestawy serków pleśniowych marki President . Szczegóły dotyczące konkursu znajdziecie na blogu Doroty www.pozytywnakuchnia.pl/konkurs-president-czas-zaczac/ .
Koreczki z serka brie
Składniki:
1 opakowanie serka brie president
10-15 sztuk orzechów pekan
10-15 sztuk pomidorków koktajlowych
10-15 sztuk ciemnych winogron
kilka liści sałaty do dekoracji
wykałaczki
Składniki na koreczki.........................................................................
Na wykałaczkę nabijamy orzech pekan.
Orzech pekan.................................................................
Na orzech nabijamy winogrono, a na winogrono mały kawałek serka brie .
Koreczek z winogronem..........................................................
Tak samo robimy w drugim wariancie koreczka tylko zamiast winogrona nabijamy pomidorka koktajlowego.
Pekan i pomidorek na wykałaczce......................................................
Koreczki układamy na talerzu wyłożonym liśćmi sałaty. Smacznego !!!
Nabijanie serka brie ......................................................................
Koreczki z serka brie .............................................................
Koreczki....................................................................
I jeszcze raz.....................................................................
Camembert w migdałowej skórce
Składniki :
1 opakowanie serka camembert president
1 czerwona papryka
5 dag płatków migdałów
1 mała puszka ananasa
1 jajko
2 łyżki mąki
4 łyżki masła lub margaryny
2 łyżki oleju
1 łyżka octu
kilka liści zielonej sałaty
cukier, sól, pieprz
Składniki na camemberta w migdałowej skórce.......................................
Camember t pokroić na trójkąty równej wielkości (ja podzieliłam opakowanie na 8 trójkątów).
Trójkąciki z camemberta ..............................................................
Każdy kawałek serka obtoczyć w mące.
W mące..........................................
Następnie w jajku.
W jajku................................................................................
A na końcu w płatkach migdałów.
w migdałach............................................................................
Trójkąciki przed smażeniem.............................................................
Na patelni mocno rozgrzewamy margarynę i smażymy na niej przygotowane trójkąciki na średnim ogniu na złoto-brązowy kolor.
Smażenie............................................................................................
Na dwóch talerzach układamy porcje sałaty, na sałatę nakładamy pokrojona w krążki paprykę.
Sałata i papryka..........................................................................
Między krążki papryki układamy usmażone trójkąciki serka.
Ze smażonym serkiem...........................................................................
Serek .............................................................................................
Na końcu dekorujemy kawałkami ananasa i oblewamy sosem przygotowanym z octu oleju oraz 2 łyżek soku z ananasa, mieszankę przyprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Smacznego !!!
Camembert w migdałowej skórce.................................................................
Z ananaskiem.............................................................................
I jeszcze raz..................................................................................
I na widelcu.................................................................................................
Źródło:http://magicznakuchnia.blox.pl/2010/09/Serki-plesniowe-marki-President.html