Wykonanie
Chciała bym wam zaproponować dwie przekąski jedną na ciepło i jedną na zimno z wykorzystaniem
serka brie oraz
serka camembert firmy President . Pierwszą moja propozycją będą koreczki z
serka bri e. Zrobiłam je w dwóch wariantach, jedne z dodatkiem
winogron orzechów pekan i
serka brie President, ta propozycja o wiele bardziej przypadła mi do gustu. Delikatny ,
śmietankowy smak
serka wspaniale igrał ze
słodyczą winogron oraz smakiem
orzechów, smak nie do opisania, po prostu nie mogłam się powstrzymać i wcinałam jeden koreczek za drugim. Natomiast mój mąż wybrał drugi wariant koreczków czyli
serek brie małe
pomidorki koktajlowe i
orzechy pekan. Jemu bardziej przypadł do gustu smak
śmietankowy serka z lekką kwaskowatą
słodyczą pomidorów i smakiem
orzechów. Drugą przekąskę jaka zaproponowałam jest smażony
ser camembert panierowany w płatkach
migdałowych, z dodatkiem
sałaty,
papryki ,
ananasa oraz polany
sosem słodko-kwaśny. Dla mnie
serek camembert o ostrzejszym smaku idealnie współgra ze smakiem
migdałów oraz słodkim smakiem
ananasów. Przekąskę koniecznie należy podawać na gorąco gdyż smażony
serek podczas smażenia delikatnie namięka i zmienia swoją konsystencje na lejącą, kiedy
serek ostygnie nie jest już wtedy taki dobry. Jak to mój mąż określi że są to idealne potrawy na spotkania z przyjaciółmi w długie zimowe wieczory przy ogniu kominka z kieliszkiem
wina.Zapraszam również wszystkich do wzięcia udziału w konkursie organizowanym przez Dorotę z Pozytywnej kuchni do którego nagrody sponsorowane są przez firmę President, a warto wziąć udział w zabawie bo można wygrać przepyszne zestawy
serków pleśniowych marki President . Szczegóły dotyczące konkursu znajdziecie na blogu Doroty www.pozytywnakuchnia.pl/konkurs-president-czas-zaczac/ .Koreczki z
serka brieSkładniki:1 opakowanie
serka brie president10-15 sztuk
orzechów pekan10-15 sztuk
pomidorków koktajlowych10-15 sztuk ciemnych
winogronkilka liści
sałaty do dekoracjiwykałaczki

Składniki na koreczki.........................................................................Na wykałaczkę nabijamy
orzech pekan.
Orzech pekan.................................................................Na
orzech nabijamy
winogrono, a na
winogrono mały kawałek
serka brie .

Koreczek z
winogronem..........................................................Tak samo robimy w drugim wariancie koreczka tylko zamiast
winogrona nabijamy
pomidorka koktajlowego.

Pekan i pomidorek na wykałaczce......................................................Koreczki układamy na talerzu wyłożonym liśćmi
sałaty. Smacznego !!!

Nabijanie
serka brie ......................................................................

Koreczki z
serka brie .............................................................

Koreczki....................................................................

I jeszcze raz.....................................................................
Camembert w migdałowej skórceSkładniki :1 opakowanie
serka camembert president1
czerwona papryka5 dag
płatków migdałów1 mała puszka
ananasa1
jajko2 łyżki
mąki4 łyżki
masła lub
margaryny2 łyżki
oleju1 łyżka
octukilka liści
zielonej sałatycukier,
sól,
pieprz
Składniki na
camemberta w migdałowej skórce.......................................
Camember t pokroić na trójkąty równej wielkości (ja podzieliłam opakowanie na 8 trójkątów).

Trójkąciki z
camemberta ..............................................................Każdy kawałek
serka obtoczyć w
mące.

W
mące..........................................Następnie w
jajku.

W
jajku................................................................................A na końcu w płatkach
migdałów.

w migdałach............................................................................

Trójkąciki przed smażeniem.............................................................Na patelni mocno rozgrzewamy
margarynę i smażymy na niej przygotowane trójkąciki na średnim ogniu na złoto-brązowy kolor.

Smażenie............................................................................................Na dwóch talerzach układamy porcje
sałaty, na
sałatę nakładamy pokrojona w krążki
paprykę.
Sałata i
papryka..........................................................................
Między krążki
papryki układamy usmażone trójkąciki
serka.

Ze smażonym
serkiem...........................................................................
Serek .............................................................................................Na końcu dekorujemy kawałkami
ananasa i oblewamy sosem przygotowanym z
octu oleju oraz 2 łyżek
soku z ananasa, mieszankę przyprawiamy
cukrem,
solą i
pieprzem. Smacznego !!!
Camembert w migdałowej skórce.................................................................

Z
ananaskiem.............................................................................

I jeszcze raz..................................................................................

I na widelcu.................................................................................................