Wykonanie
<
Sałatka z
oscypkiemZupa brukselkowa >Krem z dyni z
mleczkiem kokosowymNie muszę tutaj nic mówić, wystarczy popatrzeć na te żółte kuszące
dyniowe kolory by zachęcić fanów dyni do zrobienia pysznego kremu z dodatkiem egzotycznego
mleczka kokosowego, a dodając do niego
imbir oraz
gałkę muszkatołową nie będzie wcale mdły. Polecam ten wariant do wypróbowania!zdjecia: Małgorzata Drohomirecka
Składniki:
Dynia 1.5kg po obraniuuprażone nasiona dyni lub:uprażone
płatki migdałówSerek topiony naturalnyWłoszczyzna na
wywarMleko kokosoweImbir świeży tartyPół łyżeczki suszonego
chilliGałka muszkatołowa1-2 ząbki
czosnku – wyciśnięte1 duża
cebula w kostkę
Wywar 1.5l
bulionu2
marchewki (te ugotowane z
wywaru)
Wykonanie:
Dynię obrać i pokroić w kostkę, przysmażyć z
cebulą lub upiec w piekarniku w kawałkach ze skórąDo
wywaru dodać przysmażona
dynię oraz 2
marchewki z
wywaru i gotować aż do czasu zmięknięcia całkowicie warzyw. Dodać wyciśnięty
czosnek, trochę startego
imbiru,
gałkę muszkatołową. Całość blenderować na mus, dodać
mleko kokosowe ,
serek topiony, po czym zaczekać aż
serek się rozpuści w kremie. Wlać do miseczki, posypać uprażonymi na suchej patelni
płatkami migdałów lub dyni.Jeżeli stwierdzimy ze krem wyjdzie nam za mało gęsty możemy na szybko ugotować 2 duże
ziemniaki i zblenderować z kremem.Jeżeli wyjdzie za gęsty możemy dolać trochę
wywaru , a jeśli nie mamy świeżego to ratuje nas jak najbardziej kostka warzywna.
Smacznego!About Pani KucharkaView all posts by Pani Kucharka ><
Sałatka z
oscypkiemZupa brukselkowa >