Wykonanie
Przeziębienie mnie dopadło, a myślałam że jestem niezniszczalna. Leczę się gorącą
herbatą z
imbirem i
cytryną a na obiad zaserwowałam sobie pyszną rozgrzewającą zupę krem również z dodatkiem
imbiru. Zjadłam już dwie porcje i nadal mam ochotę na więcej:-)Składniki:- około 1,5 kg
marchwi- 2-3 cm kawałek
imbiru (można zastąpić mielonym)- puszka 400 ml
mleka kokosowego- pół łyżeczki
pieprzu cayenne- szczypta suszonego
chili- 1 mała
cebula- 4 cm kawałek
pora- ząbek
czosnku- łyżeczka
tymianku- łyżka
oliwy-
płatki migdałów do posypania
1. Zaczynamy od rozgrzania piekarnika.
Marchew obieramy, kroimy na mniejsze kawałki lub w słupki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Dodajemy
czosnek,
cebulę pokrojoną na ćwiartki oraz
por przekrojony na pół. Posypujemy
tymiankiem i polewamy
oliwą. Pieczemy około 40-50 minut w 200 stopniach.2. W garnku zagotowujemy około półtora litra
wody, wrzucamy obrany i posiekany
imbir i upieczone warzywa. Całość gotujemy przez kilka minut, następnie wlewamy
mleko kokosowe, doprawiamy
pieprzem cayenne,
chili i
solą.3. Umieszczamy w naczyniu blendera i miksujemy na krem. Moja zupa wyszła bardzo gęsta, tak jak lubię.