ßßß
Składniki na 2 duże porcjeĆwiartka upieczonej dyni hokkaido *razem ze skórką3 średnie marchewkipół litra bulionu warzywnego1 cebula3 cm świeżego imbiru2 ząbki czosnku1 łyżeczka ostrej pasty z chilli np. harissapół łyżeczki kurkumyWykonanieObraną marchew oraz dynię ze skórką wkładamy do brytfanki z odrobiną wody na dnie i pieczemy do miękkości w piekarniku. Ok. 25 min w temp 190 C.Cebulę kroimy w kostkę i rumienimy na patelni z odrobiną oliwy lub masła.Po wyjęciu z piekarnika warzywa kroimy w mniejsze kawałki i blendujemy razem z cebulą na mus.Dolewamy po trochu bulionu i miksujemy ponownie, sprawdzając przy tym konsystencję jaka nam odpowiada.Dodajemy wyciśnięty czosnek, starty imbir, sól, pastę chilli, kurkumę.Gotujemy jeszcze wszystko razem ok. 15 min.
About Gosia DrohomireckaView all posts by Gosia Drohomirecka >< Szybki i smaczny kapuśniakKawa jesienno – zimowa >