Wykonanie
< Małe szaszłyki z
kurczaka w marynacie miodowejKanapki z
wiejskim serkiem i
konfiturą czereśniową >Szaszłyki mielone na patykach

Szaszłyki mają smak korzenny przez dodanie odpowiednich przypraw. Takie szaszłyki są charakterystyczne dla kuchni tureckiej i greckiej. W szaszłykach z
mięsa mielonego fajne jest to , że sami możemy decydować o ich smaku dodając ulubione
przyprawy, eksperymentując, za każdym razem mogą one smakować inaczej. Szaszłyki które zrobiłam były przekąską na imprezę Sylwestrową, podałam je z dipem greckim tzatziki, który zrobiony na bazie
jogurtu oraz
mięty doskonale pasował do korzennego smażonego
mięsa. Oczywiście takie szaszłyki powinny być grillowane ale kto zimą będzie się bawił w grilla i to w dodatku w
mieścieUsmażyłam je na patelni grillowej, więc chociaż w nazwie miały grilla.Składniki:500 gram
mięsa mielonego(mieszane wieprzowe i wołowe)Patyczki drewniane do szaszłyka4 ząbki
czosnku1
cebula1
jajko2 łyżki
bułki tartej3 łyżki
wody2 łyżki
oliwy1 pęczek
natkiPrzyprawy:½ łyżeczki
cynamonu½ łyżeczki
kardamonu½ łyżeczki
kminku½ łyżeczki mielonych
goździkówPół op.
przyprawy kebab-shorama1 łyżeczka
papryki ostrejSólWykonanie:
Mięso wymieszać z wszystkimi wymienionymi dodatkami na jednolitą masę.
Cebule pokroić w kostkę,
natkę poszatkować, a
czosnek przecisnąć przez praskę. Odstawić na noc do lodówki aby całość przeszła wszystkimi
przyprawami.Z
mięsa formować podłużne wąskie szaszłyki , które nabijamy na drewniane patyczki. Każdego szaszłyka smarujemy
oliwą za pomocą pędzelka i smażymy z obu stron na patelni do grilla.

Smacznego!Szaszłyki mielone na patykach500 gram
mięsa mielonego(mieszane wieprzowe i wołowe)Patyczki drewniane do szaszłyka4 ząbki
czosnku1
cebula1
jajko2 łyżki
bułki tartej3 łyżki
wody2 łyżki
oliwy1 pęczek
natkiPrzyprawy:½ łyżeczki
cynamonu½ łyżeczki
kardamonu½ łyżeczki
kminku½ łyżeczki mielonych
goździkówPół op.
przyprawy kebab-shorama1 łyżeczka
papryki ostrejSólWykonanie:
Mięso wymieszać z wszystkimi wymienionymi dodatkami na jednolitą masę.
Cebule pokroić w kostkę,
natkę poszatkować, a
czosnek przecisnąć przez praskę. Odstawić na noc do lodówki aby całość przeszła wszystkimi
przyprawami.Z
mięsa formować podłużne wąskie szaszłyki , które nabijamy na drewniane patyczki. Każdego szaszłyka smarujemy
oliwą za pomocą pędzelka i smażymy z obu stron na patelni .Do szaszłyków doskonale pasuje sos tatziki na bazie
jogurtu naturalnego, świeżego
ogórka i ożeźwiającej
miętyAbout Pani KucharkaView all posts by Pani Kucharka >< Małe szaszłyki z
kurczaka w marynacie miodowejKanapki z
wiejskim serkiem i
konfiturą czereśniową >