ßßß Cookit - przepis na Szaszłyki mielone na patykach

Szaszłyki mielone na patykach

nazwa

Wykonanie

< Małe szaszłyki z kurczaka w marynacie miodowej
Kanapki z wiejskim serkiem i konfiturą czereśniową >
Szaszłyki mielone na patykach
Szaszłyki mają smak korzenny przez dodanie odpowiednich przypraw. Takie szaszłyki są charakterystyczne dla kuchni tureckiej i greckiej. W szaszłykach z mięsa mielonego fajne jest to , że sami możemy decydować o ich smaku dodając ulubione przyprawy, eksperymentując, za każdym razem mogą one smakować inaczej. Szaszłyki które zrobiłam były przekąską na imprezę Sylwestrową, podałam je z dipem greckim tzatziki, który zrobiony na bazie jogurtu oraz mięty doskonale pasował do korzennego smażonego mięsa. Oczywiście takie szaszłyki powinny być grillowane ale kto zimą będzie się bawił w grilla i to w dodatku w mieście
Usmażyłam je na patelni grillowej, więc chociaż w nazwie miały grilla.
Składniki:
500 gram mięsa mielonego
(mieszane wieprzowe i wołowe)
Patyczki drewniane do szaszłyka
4 ząbki czosnku
1 cebula
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
3 łyżki wody
2 łyżki oliwy
1 pęczek natki
Przyprawy:
½ łyżeczki cynamonu
½ łyżeczki kardamonu
½ łyżeczki kminku
½ łyżeczki mielonych goździków
Pół op.przyprawy kebab-shorama
1 łyżeczka papryki ostrej
Sól
Wykonanie:
Mięso wymieszać z wszystkimi wymienionymi dodatkami na jednolitą masę. Cebule pokroić w kostkę, natkę poszatkować, a czosnek przecisnąć przez praskę. Odstawić na noc do lodówki aby całość przeszła wszystkimi przyprawami.
Z mięsa formować podłużne wąskie szaszłyki , które nabijamy na drewniane patyczki. Każdego szaszłyka smarujemy oliwą za pomocą pędzelka i smażymy z obu stron na patelni do grilla.
Smacznego!
Szaszłyki mielone na patykach
500 gram mięsa mielonego
(mieszane wieprzowe i wołowe)
Patyczki drewniane do szaszłyka
4 ząbki czosnku
1 cebula
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
3 łyżki wody
2 łyżki oliwy
1 pęczek natki
Przyprawy:
½ łyżeczki cynamonu
½ łyżeczki kardamonu
½ łyżeczki kminku
½ łyżeczki mielonych goździków
Pół op.przyprawy kebab-shorama
1 łyżeczka papryki ostrej
Sól
Wykonanie:
Mięso wymieszać z wszystkimi wymienionymi dodatkami na jednolitą masę. Cebule pokroić w kostkę, natkę poszatkować, a czosnek przecisnąć przez praskę. Odstawić na noc do lodówki aby całość przeszła wszystkimi przyprawami.
Z mięsa formować podłużne wąskie szaszłyki , które nabijamy na drewniane patyczki. Każdego szaszłyka smarujemy oliwą za pomocą pędzelka i smażymy z obu stron na patelni .
Do szaszłyków doskonale pasuje sos tatziki na bazie jogurtu naturalnego, świeżego ogórka i ożeźwiającej mięty
About Pani Kucharka
View all posts by Pani Kucharka >
< Małe szaszłyki z kurczaka w marynacie miodowej
Kanapki z wiejskim serkiem i konfiturą czereśniową >
Źródło:http://panikucharka.pl/przekaskowe-co-nieco/szaszlyki-mielone-na-patykach